söndag 31 oktober 2010

Storhandlat!

Jösses, vad jag gillar att storhandla i Tyskland. En proppfull kundvagn (okej inte ICA Maxi size men normalstor annars) 37 Euro. Visserligen med vår 10% söndagsöppet rabatt. Men ändå...

Ska dit igen, de har ju öppet ända till 18.00. Köpa basvaror, såsom ris, pasta, schampoo, toapapper. Tyvärr är mitt kylskåp nu fullt och jag har endast ett litet frysfack så jag kan inte bunkra upp frysvaror. Men kommer långt med det andra. Jag kunde nämligen inte bära mer denna gång. Och vagnen var full. Tur man bor nära. Vad kan jag ha, 30 meter kanske?

Sen får det gärna sluta regna tack! Jag vill ut och gå. Fast regnet gjorde jag skippade fotbollen. Så noga är inte U19 att jag står två timmar i regn...;) Förresten kan jag se två matcher på datan senare (om jag får en bra stream) så helt utan fotboll blir jag ju inte.

Fullt upp idag

Min sista lediga dag på länge. Eller ja okej jag är ledig nästa helg med, men då är jag bortrest. Alltså har jag en lång lista på saker jag måste fixa idag. Men å andra sidan är jag rätt effektiv när jag har mycket att göra. Betydligt mer än om jag bara har 1 eller 2 saker att ordna på en dag.

Men listan är lång som sagt så det är bäst jag sätter fart. Funderar också på om jag ska gå och se U19:s match klockan 13.00 eller ej. Egentligen har jag lite dåligt med tid för det. Får se hur långt jag hunnit när klockan närmar sig den tiden.

lördag 30 oktober 2010

Bottennapp

Ujujuj vilken grottenschlecht match. Men när reserven, för reserven skadade sig på uppvärmningen förstod man lite åt vad det lutade. Men första halvlek var bra, med 1 mål och många målchanser så fick man ju upp hoppet lite. Matchen slutade till slut 2-3 och det ser bättre ut än det var...för det var urdåligt. Nä de skadade spelarna behöver komma tillbaka och det snabbt!! Tyvärr är många av dem långtidsskadade....ändå är det inte superdåligt, poängmässigt är det inte långt upp till tredjeplatsen. Så hoppet finns ju.

Vi hade tänkt på på Freimarkt en sväng efter matchen men tappade lusten lite och så började det småregna också. Så vi skippade det.

Imorgon är det söndagsöppet i Bremen. Wow liksom ;). Men det är stort här, tex har min lilla närbutik 10% på hela sortimentet bara för denna händelse..hahaha. Så jag ska passa på att handla imorgon.

fredag 29 oktober 2010

Bläääää

Inget samtal från Sky. Vilket innebär de ringer nästa vecka. Jag jobbar varje dag till 14.00 och tvivlar starkt på att jag kan ha mobilen på. Vilket är jävlahelvetefanskitockså! Jag hoppas de har så mycket vett de provar ringa vid lite olika tider på dagarna i alla fall....

Fick i alla fall mina tyska böcker idag. Men satan i gatan vad dyrt det var att få de skickade hit. Nästan lika dyrt som alla tre böckerna ihop kostade.

Fy fan vad jag svär också.

Det uteblivna samtalet innebär nämligen en helg till med streams. Hittat en idag för Bayerns match som inte hackar. Men då är den utan ljud istället...jaja man kan inte få allt. Tur jag får se Werders match live i stadion i alla fall.

Dagens planer

*Prommis
*Avslutningsträningen
*Stan
*Tvätta
*Plugga tyska (jag hoppas mina böcker kommer idag)

Måste ner på stan. Har letat som en galning efter lås. Jag vet jag har två liggande någonstans. Ni vet på det där bra stället. Måste ha ett till mitt klädskåp på jobbet på måndag. Sen ska jag försöka hitta en firma som säljer elementreglage. Nu vet jag felet på mitt nämligen. I den där grejen man snurrar på finns en plastplupp som ska trycka mot en sprint på elementet som reglerar hur mycket varmvatten som ska släppas fram. Den har kärvat ihop på mitt reglage. Så jag har att välja på helt stängt eller helt öppet. Enklast vore att byta från tex elementet i köket som jag inte har på. Men jag har tre element och tro det eller ej tre olika reglage. Så, så enkelt var det inte! Sen måste jag inköpa en miniräknare till mattekursen. De jag har är inte avancerade nog.

Sen måste jag sätta mig och plugga. Hoppas mina tyskaböcker kommer idag! Annars får jag mycket att läsa in nästa vecka. Två veckors matte + två veckors tyska samtidigt som jag börjar på ett nytt jobb. Phuuuu. Borde nog vara hemma nästa helg och plugga men nääää kan inte missa chansen se Paderborn-Hertha nu när jag är ledig och allt. Kan ta med böckerna och plugga lite på tåget. Resan tar ju lite mer än 3 timmar.

torsdag 28 oktober 2010

Paderborn

Nästa helg åker jag till Paderborn. Jag är ledig nästa helg och följer med Mareike till hennes hemstad. Dessutom spelar SC Paderborn hemma på söndag mot Hertha. Utlånad till Hertha är en av mina Werderfavoriter Peter Niemeyer. Alltså passar det super. Dessutom börjar jag inte jobba förrän klockan 14.00 på måndagen så vi stannar till måndag morgon och åker tillbaka då.

Ska bli jättekul få se Paderborn, en match där och återse Pedda :)

Väntan

Väntar på att installatören ska ringa om Sky. Skulle ta 2-5 arbetsdagar. Hoppas verkligen de hör av sig idag eller imorgon. Kan ju inte ha mobilen på på jobbet. Jag valde att köpa med installation, kostade visserligen 250 Euro men då gör de allt (och då var parabolen och mottagaren med i priset, annars hade jag fått betala de separat). Och jag tvivlar på att mina kunskaper om att montera en parabol är så där särskilt stora faktiskt, så det får vara värt de pengarna. Fick ju jobb direkt och hade ju pengar i reserv för 6 månader utan jobb så jag tar av dom.

Sen väntar jag på dagens post också. Ifall mina böcker till tyska kursen har hunnit hit till idag. Posten här kommer allt mellan 10-13 har jag märkt.

Ska i alla fall vara lite effektiv medan jag väntar och plocka undan och vattna blommorna. Efter att posten varit här ska jag ut på en prommis. Sen kanske jag går och ser träningen vid halv fyra. Beror på vädret. Grått men med uppehåll här just nu.

onsdag 27 oktober 2010

Typiskt nordtyskt, eller svenskt?

Här i norra Tyskland och speciellt i Bremen finns två maträtter som inte finns söderöver. Det roliga är bara att det är två mycket vanliga maträtter också i Sverige (i alla fall norröver därifrån jag är).

Vi börjar med Knipp. Knipp är vad vi i Sverige kallar pölsa. Här är det en delikatess?!

Sen har vi Labskaus. Kan man ju nästan gissa att det är Lappskojs. Här äter man det dock med saltgurka och spegelägg. Jag föredrar ju att ha rödbetor till. Dessutom har man i mer kött än vad jag är van vid. Jag äter det mer som potatismos med saltkött men här är det saltkött med lite mos.

Desutom äter de strömming inrullad i macka.?!? Rå strömming i ett bröd typ liten baguette. En del väljer det till frukost...alltså en del saker kommer jag aldrig att äta...

Kål i alla former gillar man ju också. Igår åt jag Rotkohl för första gången. Liknande vitkål doppat i rödbetssaft och så äter man det varmt, speciellt till korv (Bratwurst). Var helt okay. Dessutom har jag provat Rohkohl som är nästan exakt som pizzasallad, bara utan oregano. Också supergott. Grünkohl har jag kvar att prova. Är tydligen något man speciellt äter på vintern, också varmt. När den tiden har restaurangerna speciella tider när man bara serverar det och de tiderna blir snabbt fullbokade. Måste vara något verkligt läckert. Även om jag misstvivlar lite...

Schema

Så nu har jag fått mitt schema för november. Jobbar dag eller kväll.

1-5/11 dag 06-14
6-7/11 ledig
8-14/11 kväll 14-21
15-20/11 ledig
21-25/11 kväll 14-21
26/11 ledig
27-30/11 dag 06-14

Nu ska jag göra ett nytt försök hos Hausmeistern (har ringt på en gång men då var han inte hemma) har för närvarande 28 grader. Verkar vara 18 grader eller 28 som gäller. Sen ska jag ner på stan och fixa Sky.

tisdag 26 oktober 2010

Varmt

Ja, alltså nu har jag varmt i alla fall. Väldigt varmt. För nu kan man inte stänga av elementet...naja bättre varmt än kallt. Det är någon sprint som hakat upp sig så han vände helt enkelt på reglaget. Vilket gör jag nu har full värme på och över 23 grader här inne. Men som sagt, bättre än fullt av och 18 grader. Fast något i mitten vore nice. Inte vet jag om han tänker fixa det mer heller eller om han är nöjd så här.

Edit: Snart har jag 25 grader, stängde nyss balkongdörren....tror jag får ringa på hos honom imorgon igen...*suck*

Werder har dessutom precis förlorat med 1-2 mot Bayern. Extra surt eftersom det skulle varit 2-2 men domaren blåste bort Prödls mål. Varför fattar ingen. Jaja, man kan inte gå till final i DFB-pokalen varje år antar jag. Och nu kan Werder koncentrera sig på ligan och Champions Leauge.

Sky is the limit....

Int va e enkelt att få Sky int....för jag har bara Antenne i mitt hus. Man måste ha Kabel. Eller så måste man ha en Satellit. Så jag frågade snällt min Hausmeister (som just nu försöker få fart på mitt element också, går sådär tror jag, får se om han lyckas) och jag får sätta upp en disk om den är liten. Och enligt killen på Saturn var den liten. Naturligtvis kostar det lite mer än om jag bara hade behövt ansluta en reciver men utan Bundesliga klarar jag mig inte! Så det så! Jag ser ju inte bara Werders machter utan kollar även gärna på Hamburg, Dortmund och Leverkusen.

Fick även tillbaka de 30 Euro som jag betalat för mycket därifrån idag. Så känner mig lite rik idag :).

Ska över sen och se fotbollen hos Mareike. De sänder visserligen på fri TV-kanal, ARD, som jag har, men det är alltid roligare att se ihop med fler. Dessutom får jag mat!
Edit: Nehej, jag har visst en bättre TV så de kommer hit. Och tar med sig maten. Perfekt! Behöver inte ens gå ut! :D

Pappersjobb och upptäckt saker

Har suttit hela förmiddagen med div pappersjobb. Det mesta gällande skolan. Jag har idag fått klart att jag ska läsa Matte A, så har beställt (dyr!!!) bok till det också, mailat läraren om att jag pga detta inte får iväg första veckan (och troligen inte andra veckans) uppgift i tid. Jag har ju ingen bok...men inte mitt fel och även Vuxenutbildningen skulle maila läraren och förklara att det är pga deras dataproblem.

Betalade räkningar idag och upptäckte att jag för två bankomatuttag fått betala 5 Euro extra för varje. Tydligen (man upptäcker skillnader mellan Sverige och Tyskland emellanåt) måste jag betala det när jag inte tar ut pengar i min banks automat! Hade ingen aning....tur jag har min bank i kvarteret bredvid (i huset bakom det Mareike bor i) så jag får helt enkelt planera bättre och se till ta ut pengar i tid, så jag inte måste göra det på stan. Men igår rådde jag inte för det. Skulle köpa månadskort och ville ha en årsbiljett (fast man betalar per månad, det är som ett abonnemang) dels är det billigare, dels får jag åka på helger och röda dagar i hela Niedersachsen på den biljetten. Den dras från bankkonto, men det var för nära 1 november så jag fick lov betala första månaden kontant och vips var det tomt i plånboken och jag fick lov uppsöka en bankomat. Men jag lär mig så sakteliga! :)

Har också äntligen tagit tag i mitt svenska abonnemang för mobilen och får ett kontantkort. Det skickas dock inte hit för de kan (också) bara skicka inom Sverige, så mina föräldrar - ni läser ju här - ni kommer få hem ett SIM-kort från Tele2. Behöver ni inte skicka hit, det kan ligga tills jag kommer och hälsar på!

måndag 25 oktober 2010

Duktig idag

Äntligen hängt upp sista tavlorna, fick ju lov köpa ny ram då den jag köpte till Troche-teckningen pajade när vi skulle sätta i teckningen (helknäpp konstruktion). Fick lov att flytta lite på en del också för att få till det bra. Ska ta nya foton sen och visa. Städade även och gjorde om i min "garderob" så nu är det lite ordning där med. Bytte sängkläder och plockade undan. Men innan det var jag faktiskt ute och gick med stavar.

Jag vaknade i bra tid, gick ut och prommenixade ca 75 min, hem duscha, cyklade till avslutsträningen. Lovet är slut, var lagom med folk där, ca 100 istället för 5-600 som trängdes. Åkte sedan direkt ner på stan. Fick lov köpa en kabel. Jag trodde ju när man köper en skrivare att kabeln mellan datorn och skrivaren ska följa med liksom?? Gjorde det inte. Hämtade även ut mina biljetter till Werder-Frankfurt (om två veckor) fast jag vet inte än om jag kan gå. Har inte fått mitt schema än. Mailade dit idag och frågade om det är klart. Vet bara än så länge att jag ska vara där strax före 06.00 (phuuu, jo det är sant...men istället slutar man ju tidigt) på måndag. Resten har jag ingen aning om.

Så denna vecka blir till att långsamt lära sig att lägga sig i tid och kliva upp på morgonen. Började bra idag i alla fall, klev upp 09.15. Inte så illa!

Imorgon blir det DFB-pokalmatch Bayern München - Werder Bremen, sänds på ARD, och Mareike ska följa med mig och fixa Sky-abonnemang. Sen hoppas jag fått mitt schema också. Ska även få besked från Vuxenutbildningen vad som hände med min Matte A. Enligt dom är jag anmäld och inskriven på den, men inte enligt skolan. Och jag har redan missat 1 vecka om det är så och har inga böcker lär alltså minst missa den här också och kanske halva nästa innan böckerna är här. Få se om jag ska strunta i matten nu och säga jag läser Matte A efter årskiftet. Är ju inte mitt fel de strulat till det.

söndag 24 oktober 2010

Trött på Streams tänker beställa SKY

För att se Bundesliga här (och CL) måste man ha ett SKY-abonnemang. Vilket inte många har för det är dyrt. Men jag som varje helg helst vill se 3-4 machter (om Werder spelar borta) och som hittills kämpat med att hitta streams har nu tröttnat. Och jag tror det lönar sig. För går man till Puben och kollar så dricker eller äter man ju nått. Så här långt har jag iaf minst handlat där för 10 Euro. Sky Bundesliga kostar ungefär 35 Euro (finns lite olika kombinationsrabatter). Två borta machter i månaden (om man ser båda, kan ju hända jag jobbar) är då minst 20 Euro på Puben. Och har jag SKY kan jag alltså utan problem se alla andra matcher med.

Nu får man leta stream, uppdatera skiten om man har otur, varannan minut. Trött på det! Så imorgon åker jag in till stan och skaffa mig SKY. Får väl äta lite mindre godis. Bara bra det förresten!

Försöker just nu hitta en vettig stream matchen Dortmund - Hoffenheim. Går sådär. Sen spelar Leverkusen - Mainz, vill jag också se. Och igår var det Werder borta och i fredags Hamburg - Bayern. Bara det om jag skulle sett alla ute vore sisådär 40 Euro....Hade en jäkla tur igår och hittade en bra stream för Werders macht. Behövde bara uppdatera sisådär 10 ggr.

lördag 23 oktober 2010

Gjort slut på en massa pengar

Har äntligen lyckats köpa mig en skrivare...men inte på Weserpark. Kom inte dit. Jag läser nämligen just nu Robert Enkes Biografi och har svårt lägga ifrån mig den i tid. Läste till 03.00 så när klockan ringde 09.00 registerade jag det och sov vidare. Vaknade halv elva. Och innan jag var klar, hade jag inte hunnit till Weserpark och tillbaka innan fotbollen. Blev en Epson sx210.

Åkte därför ner på stan och kollade in utbudet på Saturn. Blev en lite dyrare skrivare men fördelen är att man kan byta alla patroner separat. Så är tex den gula färgen slut behöver jag bara byta den inte hela färgkassetten och det spar ju in en massa pengar i längden. Letade även efter lite andra saker utan att hitta de, så de får mina föräldrar köpa i Sverige och skicka hit (brandvarnare och broderigarn DMC). Handlade mat på Lidl innan jag tog bussen hem.

Gjorde en supergod risrätt till middag idag. Man kokar valfritt ris. Stek bacon knaperstekt och sedan lök. Skiva champinjoner och stek. Ha i paprika och majs. Blanda ihop allt detta med riset och häll i en ugnsform. Ha på bea-sås (färdig påssås går bra), gratinera i ugn ett tag. Enkelt och supergott!

Fotbollen vann Werder enkelt med 1-4 borta mot Borussia Mönchengladbach. Mål av Marko Marin, Wesley, Aaron Hunt och Claudio Pizzaro (som nu är det utländska spelare som gjort mest mål i Bundesliga, för tillfället 104 st). Och egentligen gjorde ju Werder alla fem målen, då Per Mertesacker gjorde självmål....;) Sebastian Mielitz kanonspelade i målet! Tur vi har bra reservmålisar. Felix Wiedwald (fjärde målis, Basti är egentligen tredje. Christian Vander är andra, men långtidsskadad) är också superbra! Det gjorde att Werder klättrade upp till åttonde plats i tabellen (kan dock ändras, 6 lag spelar imorgon). Men det är en jämt tabell. Det är bara 2 poäng upp till tredje platsen.

fredag 22 oktober 2010

Igår slö, idag motion :)

Igår var jag superslö och tillbringade mesta tiden på soffan framför TV:n. Men så var det ju också två matcher i Europaleuge, först Dortmund - Paris SG 1-1 och sedan Thessaloniki - Leverkusen 0-0, som jag ville se också.

Idag har jag varit lite flitigare. Började med att gå ut och gå med stavar 75 minuter, sedan hem duscha och iväg igen för gå och se avslutsträningen. Hade iof tänkt cykla men kom ifatt Benni på vägen och då tog jag sällskap med honom. Det är i alla fall minst 1 km dit och 1 km hem när man ska se på träningen :). Sen efter träningen cyklade jag till Viertel och hämtade upp mina gula säckar. Här slänger man alla förpackningar (plast, papp, metall) i gula säckar som man sen ställer ut på gatan. Det kostar inget, soptunne tömning får man betala för. Så nu har jag äntligen mina gula säckar! Så idag har jag i alla fall rört lite på mig :)

Imorgon ska jag ta bussen till Weserpark och sen städa.

Slåss med elementen här också. Dags att slå på dom. Har fått värme i det i köket och det på toan men det i rummet vill inte. Ska se om det räcker med värme på dom andra två till att börja med, orkar inte jaga Hausmeistern idag. Ska se om jag kan mecka fram lite värme först själv också.

onsdag 20 oktober 2010

1-1

Borta mot Twente är egentligen bra. Twente har inte förlorat hemma sen nittonhundrasfrysihjäl ungefär och Werder har aldrig vunnit i Twente (de har lyckats mötas ofta i CL eller EL). Men när Twentes mål godkändes trots offside och Werder fick ett mål bortdömt för en knuff som inte existerade så känns det surt. Dessutom blev Wiese tidigt skadad och man fick slänga in 21-årige Sebastian Mielitz, som bara stått i 2 Bundesliga matcher och 1 EL-match innan, så får man väl på något sätt ändå vara nöjd antar jag.

Troche till Werder?

Ja, bitte bitte bitte bitte bitte!!!!



Hamburger SV: Lockt der SV Werder Bremen Nationalspieler Piotr Trochowski?

Beim 1:0-Sieg beim 1. FSV Mainz 05 durfte Piotr Trochowski mal wieder auf seiner Lieblingsposition im zentralen offensiven Mittelfeld ran und konnte unter den Augen von Bundestrainer Joachim Löw mit hoher Präsenz und einigen guten Aktionen durchaus Pluspunkte für sich verbuchen.

Doch seit seinem Wechsel vom FC Bayern München zum Hamburger SV im Januar 2005 durfte der inzwischen 26-Jährige nur selten auf seiner Paradeposition spielen und musste stattdessen meist auf eine offensive Außenbahn ausweichen, wo es Trochowski aber immerhin auf 35 Länderspiele für Deutschland brachte. Da die Zehner-Position beim HSV, wenn alle Mann an Bord sind, aber eigentlich nicht existiert, Trochowski dort aber seine Zukunft sieht, befasst sich der gebürtige Pole offenbar ernsthaft mit einem Vereinswechsel im kommenden Sommer, wenn sein Vertrag in Hamburg endet.

Interessenten für den dann ablösefreien Trochowski dürfte es sicherlich reichlich geben. Vor allem in England genießt der dribbel- und schussstarke Techniker hohe Wertschätzung. Und offenbar hat auch ein nicht ganz so weit entfernter Spitzenklub ein Auge auf ihn geworfen. Nach einem Radio-Bericht des “NDR” soll sich der SV Werder Bremen, der nach dem Abgang von Mesut Özil noch nicht die Optimallösung im zentralen Mittelfeld gefunden hat, mit einer Verpflichtung des beidfüssigen Mittelfeldspielers beschäftigen.

tisdag 19 oktober 2010

Ordnat en del saker

Var iväg och anmälde mig för Plasmaspenden. Om jag anmälde mig före sista oktober får den som värvat mig 50Euro (Mareike) och för de pengarna ska vi tre gå ut och äta. Nu får hon inte de förrän jag lämnat första gången och det kommer få lov att dröja 2 månader pga min (ganska) nygjorda tatuering. Men som sagt, viktigt var bara att jag är anmäld dit och det är jag.

Man får 18 Euro varje gång och var 4:e gång 20 Euro extra (dvs 38 Euro). Sen är det lite andra små extra utbetalningar vid olika tillfällen.

Sen har jag fixat så jag får hit mina skolböcker, mailat skolan om att jag pga bokproblemet inte kan lämna in första veckans uppgift utan frågat om jag får slå ihop vecka 1 och 2. Det är inte svåra saker, jag ska lära mig räknetal, hälsningsfraser osv, dvs saker jag kan men utan bok går det inte ändå för frågorna bygger på en historia i boken, som man ju måste ha läst för att kunna svara. Ifall ni undrar varför jag läser nybörjar tyska när jag förstår och kan göra mig förstådd, så är det för att jag aldrig lärt mig grammatiken rätt och det vill jag. Och det kostar ju mig inget, och jag får dessutom en "formell" utbildning på papper.

Sen har jag mailat vuxenutbildningen i kommunen (Falun alltså) också om mattekurserna. Få se vad som blev fel där.

Här märkt också, att nu måste jag inhandla mig en skrivare! Så mycket skoluppgifter som måste skrivas ut om jag ska få en vettig översikt på det. Så ska se till åka till Media Markt (billigast) någon dag. För det måste jag ändå bort till Weserpark (bussresa på 30 minuter). Gör nog det på torsdag, då har jag inget för mig. Ingen träning att titta på, för Werder har varit i Holland och spelat CL-match, Mareike åker hem för en fest i helgen osv. Dessutom har jag fortfarande inte lyckats hitta mig en tvättkorg...att det skulle vara så svårt? Men där borta borde det finnas.

Imorgon ska jag äta brunch med Miriam. En tjej jag lärt känna genom backhoppningen och som jag inte alls visste också flyttat till Bremen, fick jag veta när jag redan bestämt att flytta hit! En dag vid en träning (när jag var här i maj) sa någon, hej vad gör du här?? Ingen av oss visste att vi också båda gillade fotboll. Hon har dessutom bott i Norge och vill träna sin norska/svenska så jag slipper prata tyska med ;). Sen på kvällen blir det Cafe Wolf (en pub) och CL-matchen Twente Enschede - Werder Bremen, sänds nämligen inte på någon kanal som vi har, så det blir storbilds-TV på puben här intill istället.

måndag 18 oktober 2010

Freimarkt

Nu vet jag vad Freimarkt är. Har ju bara sett en del när jag varit vid min Sjukförsäkringskassa (som ligger precis där de byggt upp området) och där har ju varit ett par gånger under senaste veckan om man säger så..... Det är som ett Gröna Lund x 10! Med helt hiskeliga hemska åkgrejor!!! Fast fanns en del normala saker också. Fast idag gick vi bara runt och tittade.
Alla bilder hittar man om man klickar på: FREIMARKT 2010

Mot La Stada

Usch vill inte....men måste ju åka in med det papperet. Långsamt är det inte kul åka till stan VARJE dag... ;)

Har i alla fall fått mail från skolan att de försökt skicka mig uppgifter men det inte gått pga fel adressuppgifter. Något underligt tycker jag, då jag på alla papper noga skrev min nya adress som jag har från 23/9. Och dessutom kan de inte skicka böcker utomlands. Nähä, kul. Måste alltså också kolla om de går att få tag på här, eller om kanske AdLibris kan tänka sig leverera hit. Knasskola! Dessutom fattas min Matte A kurs. Jag finns bara med på Matte B. Och jag kan ju inte plugga Matte B utan att ha A-kursen först så ja, få se vad de svarar på det.

Naja måste iväg nu, så jag är klar på stan i tid till träningen. SEN ikväll blir det Freimarkt! Jag och Mareike har gjort upp vi åker in till stan vid 18.00 tiden. Ska fota, blir säkert en del fina kort.

söndag 17 oktober 2010

Smärtsam natt

Ingen aning vad jag gjort, förmodligen legat illa, men jag vaknade minst 4-5 gånger och hade jätteont i ena axeln. Till slut tröttnade jag på det och hämtade mitt superliniment och efter att ha smort in mig med det somnade jag och sov till klockan ringde och har inte märkt av något sedan dess.

Var dock trött när jag vaknade och funderade ett kort tag på att sova vidare, men då blir dagsrytmen så förstörd (som jag äntligen fått tillbaka!) så jag klev upp ändå. Solen sken, även om det var rätt kallt, så jag klädde på mig rejält och cyklade iväg till Platz 11 där jag fick se en riktigt rolig match. Stannade först till (jag var tidig) och kollade när proffsen tränade, var ju inte så många, bara de som inte spelat eller blev inbytta igår.

Werders U19 spelade mot Oldenburg. De gjorde många mål, men däribland 2 självmål så därför låg de under mest hela matchen och fick jaga ikapp, men det gjorde de bra och i 90 minuten kvitterade de till 4-4 och ungefär en halv minut senare blåste domaren av. Så det var en målrik och skoj match, och oavgjort när man hela tiden legat under och jagat känns ju som en seger och en förlust för motståndaren.

Väl hemma, städade jag undan lite och la mig sedan på soffan och läste. Skippade Freimarkt, det var jag för trött (lat/slö) för. Måste hur som helst till stan imorgon (igen!) med papperen från F-kassan och kan gå förbi där då. Blir väl att se träningen imorgon också. Gäller ju att passa på, snart börjar jag jobba och även om jag kommer kunna se en del eftersom jag jobbar dag och kväll omväxlande så är det snart vinter och kallt också. Och vore ju kul se lite träningar när alla är där också. Vet inte än om de tränar 10.00 eller 15.30, får kolla det i tidningen imorgon bitti.

lördag 16 oktober 2010

Tomt, bråk och vinst

Tomt i postfacket. Precis som jag trodde. Måste nog maila den där människan som mailat mig och fråga hur jag ska göra. Inte för att jag lär få reda på det före måndag men förhoppningsvis tills nästa lektion i alla fall.

Fotboll idag, och bättre väder än igår även om det blåste bra idag. Men inne i stadion är det vindskyddat som tur är. Bremen vann med 2-1 men det verkar inte vara så bra i truppen. Spelarna bråkade med varandra (jaja de slogs ju inte men diskuterade rätt "hett") under nedlöpningen. Det var Wiese som var arg på både Clemens och Merte och Marko Marin och Aaron Hunt var också i luven på varandra.

Fast det är klart, vore jag målvakt i Werder skulle jag nog ofta ha ett och annat att säga försvaret. Werder är ju kännt för laget som gärna vinner med 5-4, 5-3 eller kan leda säkert med 3-0, 4-0 och sen ramlar målen in. Här har också under veckan varit en stor nyhet att klubben höll inne 50% av spelarnas lön i september pga dålig inställning i matcherna. Nu var det visst inte juridiskt hållbart så de har fått resten i efterskott men det kan ju också "hjälpa till" att de är oense. Ingen vill väl bli utan lön pga någon annans bristande inställning.

Fast lite lustigt är det, för de träningar jag sett (iof var då landlagsspelarna inte här) har spelarna varit på väldigt bra humör och skämtat en hel del.

Imorgon ska vädret vara ännu bättre, strålande sol, och stämmer det åker jag och kollar på när U19 spelar och sedan en tur på Freimarkt. Är ju söndag då och inget annat är öppet så.

Elände

Så kan man nog sammanfatta gårdagen.

1. Inget brev eller skolböcker från skolan. Så hur jag ska kunna börja på måndag är en bra fråga. Nu har vi iof lördagsutdelning här men jag tvivlar på att hitta något i postfacket idag med....

2. Först får jag ett brev från F-kassan att de inte kan avföra mig i Sverige sista oktober pga att jag har jobbet kvar där och ev också ska ha CSN-ersättning. Sen efter lite förklaringar om att jag behöver intyget för en sjukförsäkring här, som gäller från 1 november och lite krångel får jag idag ett brev där de avfört mig 22 september (så det gick visst ändå...) det är bara det att det kommer kosta mig ungefär 2000 spänn eftersom det blir en glapp i försäkringen och jag måste då betala en här för mellanperioden. Men vem orkar tjafsa med F-kassan? Lika bra betala och se glad ut.....

3. Werders U23 åkte på stordäng mot Eintracht Braunschweig. 0-5. Och hade inte Felix gjort ett par storräddningar i slutet hade det lika gärna kunna varit tvåsiffrigt.
Vi får väl hoppas proffsen kan spela bättre idag. De möter Freiburg hemma så jag ska långsamt fixa mig lite mat sen är det dags att knalla ner till Stadion. Få se om det blir en sväng förbi Freimarkt idag. Blev inget igår för det regnade hela kvällen. Fast det är ju som sagt ingen brådska, den är här i 9 dagar till. Sen är det snart dags för Weihnachtsmarkt. Vilken jag tycker är betydligt mysigare och roligare.

fredag 15 oktober 2010

Skolan

Har i dag fått ett mail att jag ska börja min Tyska kurs steg 1 på måndag i alla fall. Fast papper eller böcker har jag inte fått än, eller jag ska nog gå ner och kolla i mitt postfack om det kommit något idag.

Tyska kurserna är de jag egentligen mest vill gå, men har de antagit mig till dessa borde jag vara antagen till matten och samhällskunskapen också.

Idag blir det fotboll, får se om det blir både proffsens träning och U23s match. Matchen blir det hur som helst. Sen startar Freimarkt idag med ett jättefyrverkeri som vi nog ser (om det inte börjar regna allt för mycket, än är det bara grått och fuktigt).

Måste ner på stan idag igen (tror jag varit där varenda dag, men det är ju enkelt i alla fall 10 min med buss). Jag måste ha en mindre tvättkorg och en korg att ha i duschen. Blir galen på att flytta runt den stora tvättkorgen varje gång jag måste in på toan och alla duschflaskor ligger jämt på golvet för de ramlar omkull.

torsdag 14 oktober 2010

Nu är jag officiellt här också!

Fast man kan ju undra varför de sa åt mig att ta med mig hyreskontraktet, arbetskontraktet, passet och en engelsk utskrift på folkbokföringen från Sverige. För allt hon ville ha sen, var passet som hon tog en kopia på. Iof hade jag ju skrivit i alla andra uppgifter på anmälningsformuläret, men alltså, jag hade ju bara kunnat hitta på allt ju. Det vet ju inte hon!

Enkelt var det i alla fall, klart på 5 min och inte behöver jag gå dit och förnya det heller. Det gick automatiskt.

Nu är allt pappersjobb klart så nu kan jag bara njuta av mina 14 dagars ledighet. Schemat för jobbet skulle de maila, det var inte helt klart än. Men 1 november är en måndag så jag börjar då i alla fall för det tyckte de var en bra dag. Men vilken tid vet jag inte än.

Kontrakt!

Var på mitt nya jobb idag och skrev på kontraktet! Så nu har jag jobb säkrat för i alla fall ett år framåt (här gör de så med första kontraktet, 6 månader provanställning, ett års kontrakt som sedan kan förlängas till ett tillsvidare). Men jag är inte orolig att inte ha ett jobb sen. Det första de sa när jag skrivit på var att fråga om jag var intresserad av att utbilda mig vidare? Till vad på tyska heter Betreuer, finns inget riktigt motsvarande i svenska äldrevården, där ingår det. Det går i alla fall ut på att man spelar spel, läser för och går ut och går med de äldre. För det får man mer i lön och en licens.

Det är 3-4 månader praktiskt utbildning (som jag får göra på Sonnenbogen) sen en teoretisk kurs. Vilket också innebär att jag kommer att få lite mer än 30 timmar i veckan. Och skulle det sedan visa sig att det behövs att jag bättrar på tyskan (ifall de äldre inte förstår mig och jag inte de) så fixar de mig en tyskakurs också! Bra arbetsgivare så här långt alltså!

Än så länge regnar det inte här som de sa igår att det skulle göra, men det är grått och trist. Men jag kan inte se träningen hur som helst för 16.00 ska jag till Stadsamt och tala om att jag befinner mig i Tyskland så jag får ett uppehållstillstånd.

Teckningen!


onsdag 13 oktober 2010

Onsdag

Då ska vi se vad jag gjort idag då. Jo fick gå upp tidigt för någon gång mellan 8-16 skulle de komma och koppla in mitt Internet. Han kom tidigt, var klar före halv tio och allt funkar!

Sen åkte jag och Mareike in på stan, jag postade lite brev och hon köpte färgpatroner. Sen tog vi bussen tillbaka och hämtade upp Benni innan vi knatade iväg och kollade på träningen. Det är ju sol och fint väder så man får passa på. Från imorgon och hela helgen (bara för att det är matcher på fredag *U23* lördag *Profis* och söndag *U19*) ska det regna. Dessutom börjar Freimarkt på fredag med. Men den är i ju i 10 dagar så den hinner man ju gå på.

Långsamt kommer alla spelare tillbaka också, även om de som spelat landslagsspel idag bara joggade, men det var i alla fall mer normalt antal spelare där idag och igår. Som minst var de 9 st när vi kollade i förra veckan...!

Efter träningen följde jag med hem till Mareike och hon hjälpte mig med några frågor som jag inte visste om jag fattat rätt till min sjukförsäkring här. Sen hämtade jag hem Troche! Efter lite övertalning fick jag Mareike att teckna en HSV-spelare! ;) Gällde bara att hitta ett kort hon gillade och när jag väl gjort det gick det lätt! Ska fota teckningen sen (imorgon i dagsljus) så ska ni få se den. Hon är helt fantastisk på att teckna. Jag lägger upp kortet idag som det är förlagan så kan ni ju jämföra imorgon.

tisdag 12 oktober 2010

Försäkringar....

inte lätt det. Jag försöker bli utförsäkrad från Sverige för att istället bli försäkrad här. Verkar svårt...:) det som krånglar till det är att jag har jobbet kvar i Sverige. De kan inte avföra mig så länge jag har det, och här vill de har ett papper på att jag får över från Sverige hit. Vilket jag inte kan få. Men nu tror vi att vi har löst det. Jag väntar på ett papper från Sverige bara. Var förbi min Krankenkasse här idag på eftermiddagen och redde ut det mesta hoppas vi.

Om 20 min är det fotboll, landskamp Azerbadjan - Tyskland. Är hos Mareike och Benni och vi ska äta pommesfritt, chicken wings och chicken nuggets. Mumms.

Föresten så blev det nog bara 1-0 ändå i söndags. Visade sig att 4-0 kom från U17 som spelade samtidigt mot samma lag (fast på Platz 11, jag var på Platz 12). Det jag såg måste varit en träningsmatch (eftersom även U19 har matchuppehåll pga landskamperna).

måndag 11 oktober 2010

Söndag och måndag

Vad gör man en söndag när solen skiner (om än lite kallt) det är landskampspaus i Bundesliga så det finns inte en enda match att titta på och allt är stängt utom affärerna i Schnoor och de på Hauptbanhof? Jo, man letar på att Werders U18 spelar hemma mot St Pauli. Fast det måste varit knas med tiden. De skulle spela 12.00 och när jag kom dit 10 minuter i 12 spelade de för fullt. Måste ha börjat halv tolv för ca 20 över blåste domaren för halvtidspaus.
Men hur som helst var det en intressant match. En spelare blev så hårt tacklad att han fick lov att bryta matchen, iof hade de sparkat rätt ofta på honom innan också så det kanske var lika bra innan de sparkat sönder honom totalt. En annan Werder spelare fick rött kort efter en ful tackling bakifrån och dessutom fick Werder en straff. Eftersom jag missat de första 20 minuterna vet jag inte om det blev 1-0 eller mer, men jag tror det var 0-0 fram till straffen faktiskt.

Efteråt skulle damerna spela, och de spelar i en hyfsat hög division (jag tror det är andra eller så) men damfotboll har jag aldrig lärt mig gilla, så inte idag heller. Jag stannade faktiskt ett tag men, nej, det är inte min grej helt enkelt.
Nu ska jag slappa på soffan med min Jens Lehmann bok och sen blir det nog en DVD. Har man inget internet får man roa sig på andra sätt. :)

Idag fick jag gå upp tidigt, hade läkartid 08.15. Jag konstaterades frisk och har nu tom ett intyg på det att lämna till min arbetsgivare! Åkte hem, läste lite i boken, sydde på mitt påbörjade handarbete innan jag tog bussen till stan. Fixade en del kopior och köpte en bok till om en målvakt, boken om Robert Enke.

Sen på eftermiddagen var jag, Mareike och Benni och kollade på träningen. Sol och fint väder samt höstlov här = smockat med folk. Så vi gick till nästa träningsplan och kollade på när U23 tränade istället.

Kollade förresten upp resultatet nyss och Werder vann med 4-0 inte 1-0. Så 3 mål missade jag på 20 minuter tydligen....

lördag 9 oktober 2010

Landskamp och promenader

Igår var det landskampskväll. Vi var hemma hos mig och kollade på matchen och åt mexikaninspirerad mat. Tacogratäng, grönsallad, nachos med dipp. Läckert. Matchen slutade med 3-0 för Tyskland (mot Turkiet).

Idag vaknade jag tidigt, det var superväder så på med träningskläderna och iväg på en powerwalk längs med Weser i riktning in mot stan, det är loppmarknad längs med Weserpromenade varje lördag så det var massor med folk ute. Gick förbi Weserkurir och kollade om det är någon träning i helgen men de som är kvar här har fått träningsfritt. Gick till Hauptbanhof och tog bussen hem. Hade då varit ute i 1,5 timme. Slöade lite på soffan och duschade och så ringde Mareike och frågade om jag ville med ut och promenera lite och fota samtidigt, för det var så skönt väder? Jo, gärna sa jag och iväg igen. Var ute ca 1,5 timme nu med, fast i långsammare tempo då. Gick förbi Weserstadion, förbi träningsplatserna och kom då till ett supermysigt ställe. Något slags djurhem på en liten ö, där de tar hand om djur som ingen vill ha + att det fanns skateboardramper, klätterväggar, beachvolleyballplaner mm mm. Sen förbi där genom ett kolonilottområde och ut på Weserpromenaden igen. Jag vet var mina powerwalks ska ske i fortsättningen! Gick tillbaka till Weserstadion och sedan hem igen.

Nu är jag hos Marieke och lånar lite internet och kollar på TV samt äter godis. Ska nu sätta igång och redigera korten.

torsdag 7 oktober 2010

Schlachte + mer


I tisdagskväll var det så härligt väder så vi gick till Schlachte och åt glass och drack öl (de andra drack ölen). Vi åt spaghettiglass. Hade jag aldrig hört talas om innan!

Igår var jag nästan hela dagen på stan. Fixade först en sjukförsäkring, sen gick jag runt på stan och letade efter en allmänläkare. Och hittade på en praktik i Viertel. Så idag efter att jag varit på förmiddagen och kollat på träningen, cyklade jag dit och bokade en tid. Jag behöver ett friskintyg till mitt nya jobb.
l