måndag 31 december 2012

Nyår!

Här ser man tydligt det är öppet uppe vid taket
Hockeyn igår var riktigt rolig, framför allt att ishallen inte var en ishall. Det var ett tak och tre väggar. Hahaha. Men Bremerhaven vann med 3-1 och de hör ju ihop med Bremen i ett Bundesland så vi måste ju heja på dom då.

Idag var jag och handlade, allt var ju stängt här igår. Var på Rewe och det är ingen stor butik, lite större än Coop Kvarnberget ungefär eller som ICA Slätta så fattar ni. Jag stod över 1 timme i kö!

Men jag har trots det hunnit tvätta, städa och färgat håret. Effektivt!

Ikväll kommer Benni hit och ev också Sascha (han har lite svårt för att bestämma sig). Vi ska äta, fick lägga om planen på vad bara då det vi ville ha (egengjord pizza) var slut. Så det blir spaghetti Carbonara. Sen lagom till midnatt går vi ner till Osterdeich och kollar på alla fyrverkerier. Håll tummarna för att det inte börjar regna. Väderrapporten säger regn för idag, men än så länge har vi uppehåll.

söndag 30 december 2012

Hockey

Det är ju ingen fotboll. Så då får man gå på hockey då. Nu spelas det ingen hockey i Bremen, utan närmsta "större" lag dvs de spelar i alla fall i div 2 är i Bremerhaven eller Hannover. 

Så om ca 1 timme beger vi oss (Benni, jag och Bennis syrra) mot Hannover där Hannover Indians möter Fischtown Pinguings Bremerhaven. Har ingen aning om vilken nivå 2 Bundesliga i hockey har så det ska bli kul att se. Hoppas på en bra match. I alla fall Pinguins ligger trea eller fyra i serien. Passar ju bra att jag är ledig imorgon, för matchen börjar först 19.00 så vi lär ju vara hemma först vid midnatt eller så.

lördag 29 december 2012

Nu vore de väl själva faaaaan

om de inte fattar vad jag vill ha! Har fått en link (på tyska visserligen) som jag vidarebefodrat och även översatt och jag klistar in texten här också. För funkar det inte nu, med vad jag tycker idiotsäkert skrivet vad jag behöver, ja då vet i faaaan. Då blir det ockupation nästa! Det fetmarkerade har jag gjort för att ytterligare tydligöra för dom vad som är viktigt.....



Vårdyrken och allierade vårdyrken

Inom området vårdyrken kan varje innehavare av en relevant kvalifikation, oavsett ursprungsland ansöka om erkännande av hans/hennes utländska examen. Gäller för beviljande av den relevanta statliga skyddade titeln.

Sjuksköterska
Geriatrisk sjuksköterska
Dietist
Arbetsterapeut
Barnmorska
Sjukgymnast
Logoped
Medicinsk tekniker
Ortoped
Sjukvårdare
Farmaceut

I vårdyrken i Tyskland handlar det om treåriga utbildningar, som övervägande sker i en Fackskola. Studier på högskola som i flera andra länder finns än så länge inte. Bredvid era utbildningskvalifikationer måste ni ibland bifoga skolbetyg, då det i Tyskland för en godkänd utbildning minst måste röra sig om en gymnasienivå. Om ni har en utbildning med universitetsdiplom i ett vårdyrke, faller kravet på skolbetyg.

Därefter prövar det behöriga organet om eran utländska utbildning motsvarar tiden och innehållet med den tyska. Ifall det skulle visa sig att det finns stora skillnader i utbildningsinnehållet, prövar organet om er arbetslivserfarenhet och era eventuella avslutade vidareutbildningar är likvärdiga.

Dessutom är det viktigt att det handlar om samma yrkestitel. T.ex. så finns det i Tyskland titeln Geriatrisk sjuksköterska och en speciell Fackskoleutbildning. I flera andra länder finns denna titel inte och/eller det innehåller en omvårdnadsutbildning. Därför är det viktigt att noggrant bevisa, vad utbildningen innehöll eller var du har arbetat.

I vårdbranschen krävs tillräckliga tyska kunskaper.

EU-riktlinjer ställer fast att certifiering ska hållas två gånger om året; också under en anpassningsperiod ska du få information om vilka olika institutioner som kan pröva och utfärda certifikat. Just utbudet av Fackskolor är inte enhetligt, längden på en utbildning kan på ett ställe vara mycket kortare. Också innehavare av tredje landsdiplom har sedan april 2012 tillgång till en anpassningsperiod.

Mitt tillägg. Jag måste alltså utöver vad kurserna hette också få specat vad de innehöll då tex kursen Medicinsk grundutbildning inte säger tyskarna så mycket. Men om de får kursnamnet och sen uppspaltat vad vi lärde oss, tex ta blodprov, sticka s.c., lägga och dra kateter osv så kan de se att min utbildning motsvarar deras.

Jag får sen även tillgodoräkna mig mina 2 års yrkeserfarenhet här i Tyskland och då motsvarar min 1-åriga utbildning deras 3 åriga. Men som sagt bara betyget räcker inte då kursnamnen inte noggrant beskriver kursinnehållet.

Gymnasienivåkravet klarar jag eftersom jag förutom ett år på Komvux omvårdadsprogram också har en annan tvåårig gymnasial utbildning.

Om inte detta hjälper er, kan jag också skriva ner vad utbildningen innehöll och så får ni bara vidimera det sen. Det kanske kan funka det med. Är ju typ mitt sista halmstrå om inte denna text hjälper.

Vad som där står, har jag för längesen sagt jag behöver men inte haft något "bevis" så att säga. Men nu vore det väl sjutton!

Nu är jag mer förbannad än jag redan varit dessa dagar....

för idag fick jag reda på vad en Fackkraft hos oss tjänar (hon är dessutom ganska ny som fackkraft, alltså fått sitt EU-intyg för bara ett par månader sedan). Har försökt förut men tydligen är det lite av en statshemlighet i Tyskland vad man har i lön. Men idag jobbade jag med Alina och Alina är från Rumänien och har inte sådana problem med att tala om sånt. Hon och jag kommer dessutom väldigt bra överrens så jag frågade henne.

Varje månad som Falu Kommun tjafsar om vem som ska skriva intyget och hur det ska se ut förlorar jag 620 Euro! Det är fan jävligt mycket! Skitmycket. Jag är så arg så jag kokar. Vi är nu uppe i 3 månader och jag ser ju ingen direkt ljusning för att det ska plötsligt vara färdigt för januari heller, då är vi uppe i fyra. 4 x 620 = 2480 Euro. Det är nästan 25 000 kr. Minus skatt skulle det ge ungefär 20 000 kr. Det är pengar som jag tex hade kunnat gå till tandläkaren för. Vilket är jävligt nödvändigt helst i förrgår typ.

Om jag bara visste hur jag ska få fart på Falu Kommun. Jag lutar åt att be om en vecka tjänstledigt (lär jag ju tjäna in jävligt fort) och helt enkelt sätta mig utanför vederbörandes kontorsrum eller i receptionen och vägra gå därifrån innan jag har papperet i min hand.

Jag gör ju jobbet redan nu liksom. Men får inte betalt för det för jag får inte officiellt göra det.

fredag 28 december 2012

Idag tar vi paus

Har inget att berätta. Jag bara läser och läser. Böckerna är skitbra! Så jag sträckläser för att komma till slutet. :)

Fast nu är jag sugen på glass, ska nog pallra mig iväg till affären och kolla om de har någon god glass hemma. Måste köpa lite att ha med mig på jobbet att äta också. Jobbar ju helgen innan jag har nyårsledigt.

torsdag 27 december 2012

Bok 1

Läste jag ut igår. Bok 2 sätter jag igång med nu. Är ju ledig imorgon så jag kan ligga och läsa länge.

För övrigt har jag försökt sätta lite fart på det där med mitt EU-intyg. Mailat de tyska myndigheterna och hört om de kan skicka mig en kopia på hur ett ser ut. Ingen i Sverige - otroligt men sant - vet nämligen hur ett ska se ut. Nu är både Socialstyrelsen och Falu Kommun inblandade men de skickar bara runt mig mellan sig. Skolan har snyggt dragit sig ut och hänvisat till kommunen då det var en vuxenutbildning, det är tydligen ytterligare ett problem då jag formellt därför inte har ett slutbetyg på programmet Vård- och omsorg utan "bara" ett samlat betygsdokument. Fråga mig inte varför det är ett problem för grundämnerna har jag slutbetyg i från gymnasiet, bara från ett annat program. Så i min värld, vore det ju skitenkelt att lägga ihop alla betyg och Voila! där har du ett slutbetyg trots allt. Men nääää, vore ju för enkelt.

EU är ju bra i teorin men i praktiken funkar det sisådär. Vore ju enklare om alla utbildningar var lika och innehöll samma saker. Då vore det plättlätt! Men i Sverige finns yrkestiteln undersköterska, i Tyskland heter det Altenpflegerin. Vi gör samma saker, får utföra samma saker MEN det HETER ju olika och då säger systemet tydligen ERROR!

onsdag 26 december 2012

Vet ni vad?

Jag ska lägga mig på sängen och fortsätta läsa i bok 1. Läste flera kapitel redan igår och den är superbra så jag säger hej då till imorgon och borrar ner mig i boken.

Imorgon är det ju vardag igen och affärerna öppnar här. Lär väl handla lite antar jag. Jobbar gör jag med. Plasmacentret har stängt tom 2 januari. Så det blir väl jobba, handla på vägen hem och sen fortsätta läsa även imorgon.

tisdag 25 december 2012

I löööööve my läsplatta!

Har precis handlat tre e-böcker hos Adlibris (mkt billigt 130 kr för tre stycken deckare). Smidigt. Bara beställa, betala med VISA-kortet och hämta hem och ladda över och vips har jag tre olästa svenska böcker som väntar. Jag läser mycket tyska böcker också och ibland en engelsk men jag vill ofta läsa svenska böcker också. Annars tappar jag språket helt!

Förut när jag ville ha en eller flera svenska böcker fick jag beställa hos Adlibris, be dom skicka allt till mina föräldrar (då Adlibris inte skickar till Tyskland) och sen tog det ett par dagar sen fick mina föräldrar skicka böckerna hit (men lite dyrt utlandsporto tillagt) och dessutom ytterligare ett par dagar via posten. Nu tog det från köp till "bok" i handen ungefär 1 minut.

Mitt bästa köp på evigheter!  Sjukt bra julkapp! :)

Böckerna verkar dessutom superbra!

En trilogit och bok nummer 1 presenteras så här:

"Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga! Jag vet det", säger Anton Modin, dykare och före detta flygofficer, till chefen för Sektionen för särskild inhämtning och slänger sin skriftliga uppsägning på bordet. Han har just mist sin hustru och sina två barn vid Estonias förlisning och han ger militära SSI skulden för katastrofen.

Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.

Anton Modin lierar sig med säkerhetspolisens hemligaste enhet och ett gerillakrig bryter ut mellan Säpo och militärens SSI mitt i den idylliska norra Stockholms skärgård under jakten på den sovjetiska miniubåten. Anton Modin söker sanning och upprättelse men också hämnd för den familj han så tragiskt förlorade.

Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten. Den bygger på egna erfarenheter och åratal av arkivforskning och samtal med personer som varit verksamma inom underrättelseväsendet eller på annat sätt haft inblick i de händelser som boken anspelar på.


Bok nummer 2:
I uppföljaren till den uppmärksammade debuten Spionen på FRA borrar sig Anders Jallai ännu djupare ner i Sveriges mörka efterkrigshistoria. Han gör det i en rafflande thriller som tar sin början när förre spionen och stridsflygaren Anton Modin får tillåtelse att under en natt läsa dokument i Säkerhetspolisens hemliga arkiv. Modin upptäcker en mapp över mordet på statsminister Paul Olofson och inser snabbt att mycket inte framkommit i mordutredningen. Samtidigt som han börjar läsa den hemliga akten dör Säpochefen Klas Berg i en hjärtattack, och strax därpå blir Modin avbruten i sin läsning och tvingas ut ur arkivet.

Han förstår att han fått se något som inte var ämnat för hans ögon och när Modin samma natt blir utsatt för ett mordförsök står det klart att han är något mycket stort på spåren. Trådar löper till dolda vapenaffärer på 80-talet, mordet på en tv-journalist, den hemliga organisationen Arla Gryning och det kalla krigets alla ljusskygga element och oheliga allianser.

I sin jakt på sanningen får Modin hjälp av bland andra Julia Steerback, som har ett förflutet inom både Försvarets radioanstalt, FRA, och dess amerikanska motsvarighet NSA. Tillsammans utmanar de starka krafter, däribland Modins förre chef Chris Loklinth, som leder den militära underrättelseorganisationen SSI.

Landsförrädaren är inte bara den spännande fortsättningen på Spionen på FRA, utan också en thriller som säger något om Sveriges dolda förflutna och den makt som än idag utövas bortom demokratisk kontroll. Utifrån sin djupa förtrogenhet med svenskt underrättelseväsen har Jallai skrivit en spänningsroman som känns skrämmande förankrad i svensk nutidshistoria.


Och bok nummer 3:

Det var en livbåt från Estonia. Han kände igen livbåtens orange kapell.
Vi är framme, tänkte Modin och såg hur Bergman och Jöran Järv började vända sig om för att komma från sittande ställning till liggande på mage.
Tre ljuskäglor åkte fram och tillbaka över Estonias sida. Ubåten saktade in. Modin såg på sin dator. De var på 55 meter och hade vraket alldeles framför sig. Ubåten hade kommit ned perfekt och nu stod hon stilla.
Han kunde se rader av fönster på sidan av vraket. Alla verkade hela. Det var svart bakom fönstren. Han såg inga döda.


Drygt femton år efter Estonias förlisning bestämmer sig den före detta underrättelseofficeren Anton Modin för att ta reda på sanningen om varför fartyget sjönk. Han ska dyka på vraket och hämta hem sin familj som legat begravda i djupet i alla dessa år. Dykförbud eller inte när rättvisa ska skipas gentemot den svenska staten får inget stå i vägen.


Här är lite info om författaren:
ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen.

måndag 24 december 2012

Ja, jösses!

Istället för att titta på dubbade amerikanska filmer har jag kollat på Svensson, Svensson firar julSVTPlay och sen WattsEurosport. Jag har skrattat så jag har ont i magen! Båda programmen är superroliga!

Ska se om jag kan hitta Sunes Jul också. Tror jag har det på en dvd-skiva.

Jul, jul strålande jul!

10 grader varmt och regn. Ingen direkt julstämning...mer än alla julfilmer på TV:n möjligen. Tyvärr är ju alla dubbade. Just nu har jag sett Tillbaka till framtiden 1 och nr 2 har precis börjat men som sagt....på tyska. Helt otroligt mysko att höra skådespelare man vet hur de låter, låta helt annorlunda. Så jag har det mest på i bakgrunden, tittar egentligen inte.

Var till IKEA men det blev ingen julmat. De serverade bara frukost. Dumt! Men helt onödig var inte resan för jag gick in i affären bredvid för att köpa clementiner och hittade en julklapp till mig själv. En e-book reader som inte var så dyr. Så jag slog till. Den ligger nu på laddning men jag har redan laddat ner ett par böcker så senare ikväll ska jag lägga mig och läsa.

Sen har jag öppnat de paketen jag fick tidigare i veckan från Sverige också. Det var lite olika armband, en klocka, ett halsband, en väska (den såg jag iof eftersom paketen låg i den och den var oinslagen) och en skyddsängel. Har även ätit pepparkakorna och druckit julmust. I övrigt ska jag bara ta det lugnt och njuta av dagen.

Jobbar imorgon och har tre dagpass framför mig innan jag får en ledig dag, ytterligare två dagpass innan nyårsledigheten hägrar.

Passar i alla fall på att önska alla en GOD JUL! Jag gör det med Stuttgarts fotbollsspelare. Underbart! De bjuder verkligen på sig själva! :)

PS: Japanerna på slutet är bäst! hahahahaha



söndag 23 december 2012

Ingen vit jul här inte

nä, det är grått och småregnar. Och prognosen säger ju värme så det lär inte snöa inatt eller imorgon. Trots det ska jag nog ta mig en kortare prommis senare (och kanske har det till dess slutat att regna). Kan ju inte sitta inne hela dagarna. Är så sugen på en Rollo så jag går nog till Werder Imbissen och köper mig en. Lagom prommmis, ca 10 min dit och 10 min hem. Nytta med nöje liksom :).

Städat har jag i alla fall gjort och sovit ut med. Fått ett väldigt trevlas SMS också med goda nyheter. :D, tackar berörda så mycket, kommer nog på något bra. Ska fundera lite.

Imorgon ska jag öppna min julmust och äta pepparkakor och clementiner. Märkte nyss bara när jag städade att jag ju glömt köpa clementiner! Katastrof! Och allt är stängt här idag. Men som tur är har de öppet imorgon fram till klockan 14.00. Julskinka lär jag inte få tag i, här är ju julmaten potatissallad med korv. Fast IKEA har nog också öppet, men så vitt jag vet har de bara julskinka man måste göra själv. Hmmm åker nog dit ändå en sväng och kollar om de kanske har färdig. Annars får det bli vanlig rökt skinka. Duger det med.

Hmmm kollade just öppettiderna. De har öppet till 13.00 och just nu kan man i restaurangen äta "julbord". Ja är ju inte ett riktigt men typ jultallrik. Ska fundera på det. Får ju isåfall bli en tidigt lunch men vafan julmat!

lördag 22 december 2012

Läsråtta

Idag har det snöat på tvären så jag har passat på att läsa ut lite böcker. Hade tre påbörjade och har i alla fall lyckats avsluta två under dagen.

Imorgon står städdag på schemat och om vädret visar sig lite vänligare även träning.

fredag 21 december 2012

Ledigheten hägrar!

Fast vet i fasen vad jag gör på julafton liksom....har ju bara den dagen av juldagarna ledigt, vet inte varför då vi egentligen ska jobba hela julen eller hela nyårshelgen. Får väl ligga på soffan och titta på DVD-filmer. Ta en sväng till gymmet och vara enda idioten där kanske ;)

Hann i alla fall före jobbet idag lämna plasma och uträtta ärenden på stan. Jobbade sen och nu väntar tre härliga lediga dagar. Idag har det snöat och det är -2 grader. Men det ska bli varmt igen nästa vecka. Prognosen för Stuttgart (söder ut i Tyskland) är 17 grader. Plus!

torsdag 20 december 2012

Paket!

Japp, jag har fått paket från Sverige igen! Alltid lika välkommet. Svenskt godis, julmust, tidningar, böcker. Och tom ett par julklappar. Fast de tänker jag öppna först på julafton. Blir mer spännande så! :). Tusen tack Mamma och Pappa!

Om en timme måste jag bege mig till jobbet så nu ska jag hoppa in i duschen och sen fixa mig nått att äta. Har inte gjort så mycket mer idag, ägnade första "lediga" morgonen åt att sova faktiskt. Så sköööönt. Men imorgon ska jag pallra mig upp tidigare. Ska lämna plasma och ta mig en prommis på förmiddagen. Jobbar kortkväll också så jag börjar först 14.00 imorgon. Den extra timmen gör rätt mycket när man ska hinna med saker att göra innan jobbet.

onsdag 19 december 2012

5 dagar sova!

Naja inte riktigt. Men nu har jag FEM dagar som jag inte behöver gå upp 04.45 på. Fatta vad sköööönt!

Jobbar 2 kvällar sen 3 lediga dagar. Najs.

Ikväll DFB-pokal fotboll. Sen är det ingen fotboll förrän i början av januari när alla börjar testspela. Så drygt 2 veckors uppehåll. Vojne, vojne vad ska man då hitta på? :). Ingen panik, nått lär jag säkert hitta på.

tisdag 18 december 2012

Min "lediga" dag

Jobbade 6.30 - 8.30 sen handlade jag på vägen hem. Sov 1,5 timme och sen stoppade jag in tvätt i maskinen innan jag promenerade till plasman. Fick så träning på en gång. Man ska ju inte göra nått allt för ansträngade efter att man lämnat plasma. Ibland går jag hem också men ibland känner jag av det mer och blir lite matt, som idag, och då tar jag bussen hem.

Nu har jag hämtat upp tvätten och hängt den. Ätit lunch gjorde jag innan jag traskade iväg till stan.

Ikväll blir det DFB-pokalfotboll för de lag som ännu är kvar. Idag spelar inga man "måste" se så jag får se vilken match jag har lust för när klockan är 19.00. Imorgon däremot kollar jag på Dortmund - Hannover.

måndag 17 december 2012

I väntan på U23:s säsongstart

Ja, jag vet, de har bara haft två dagar semester. Men jag lääääängtar redan tills de sätter igång.

 

Uppdatering om mitt EU-intyg

Jag har alltid fått höra att Tyskland är så byråkratiskt. Vet i fan om inte Sverige är värre. Själv har jag försökt i snart 2 månader att få ett intyg på min utbildning. Låter ju inte så svårt eller hur? Jag menar det finns ju dokumenterat i Sverige. Socialstyrelsen hänvisar till Lärosätet som hänvisar till Kommunen som hänvisar till tadaaaa Socialstyrelsen. Och så där håller vi på. Under tiden sitter jag här och får inte jobba med det jag är utbildad för samtidigt som landet här skriker efter min kompetens. Nu kan man ju tro jag begär något knivigt som ingen vill ta ansvar för.

Men nä, allt jag vill är att få ett intyg på engelska som redovisar vad en undersköterska får göra i Sverige (man kan nämligen inte utläsa det av mitt betyg, därav vill Bremen ha ett förtydligande). Eftersom det är det samma som vad en Alterpflegerin får göra här i Tyskland skulle det bespara mig och mitt jobb tre års vidare studier här. Lite onödigt när jag redan har utbildningen. Det är liksom inget som på nått sätt kan sätta dit någon eller kan ge någon svåra konsekvenser. Men ingen jävel vill skriva det förbannade intyget!

Lite schemaändringar

Måste jobba 2 timmar imorgon mellan 06.30 - 08.30. Riktig skittid men fördelen är ju, jag sover inte bort min "lediga" dag. Man måste försöka se det positiva i allt :).

Sen jobbar jag onsdag förmiddag som jag skulle. Fast sen bytte jag till mig en långkväll på torsdag 13-21.30 och en kortkväll på fredag 14-20.30 och sen har jag tre lediga dagar. Så jag får någon jäkla sovmorgon!

Är fortfarande seg idag, vet inte varför för jag la mig i vettig tid och sovit superbra. Vädret kanske? Vi har åter nästan 10 grader varmt och regn. Piggar ju inte direkt upp om man säger så.

Imorgon måste jag verkligen tvätta, har inga mer rena strumpor....haha. Sen blir det att träna och sen funderar jag på om jag inte ska lämna plasma också. De har ju sen stängt från 24.12 - 3.1 och om mina värden är bra imorgon kan jag ju klämma in två gånger denna veckan. Så jag tror jag provar och ser om det funkar. Ligger jag under gränsen (12,5 järnvärde) får jag visserligen lämna men måste sen ta en veckas paus. Ligger jag på 12,5 eller högre får jag lämna igen efter 48 timmar.

Werder lyckades inte vinna igår, det blev oavgjort och man får nu övervintra på plats 12.

söndag 16 december 2012

Fotbollssöndag

Har precis varit och ätit frukost hos Benni, Mareike och Anni. Nu är jag hemma igen, ska duscha och sen träffas vi om ca 2 timmar igen. Werder spelar den sena matchen så först vid 16-tiden går vi iväg mot stadion.

Igår och idag har vi 5 plusgrader och till och från regn så all snö är borta igen. Bra är dock att det är varmt, så slipper man frysa ikväll. Stadion har ju tak så blöta blir vi inte under matchen i alla fall. Regnet är mest smått duggregn så vägen dit ska väl inte bli så illa den heller.

lördag 15 december 2012

Träffa vänner kväll

Sitter och kollar på Leverkusen - Hamburg och väntar på att de andra ska komma tillbaka från stan. Jag varken ville eller orkade springa på stan idag. Var så trött imorse, så skönt Alina ville byta jobbpass!

Basti spelar från start i Bayer och har hittills (första halvlek) gjort det riktigt bra. De leder dessutom med 2-0.

Ikväll blir det sena Bundesliga matchen samtidig som vi lagar mat, sen lite sällskapsspel i väntan på att Schlag den Raab ska börja.

fredag 14 december 2012

Passbyte och fotat lyckat kort utan att veta det! :)

Alina ville byta pass med mig och jobba min söndag förmiddag så jobbar jag hennes måndag. Passade mig super. För imorgon kommer Anni från Köln, Mareike kommer ikväll från Hannover och så är det Schlag den Raab på TV:n (ett tävlingsprogram som sänds ett par gånger per år men håller på halva natten). Det är alltid så trist när jag måste jobba dagen efter och måste gå senast 23.00, då har programmet knappt börjat. Men nu jobbar jag imorgon och kan sen stanna efter maten och se programmet med alla andra! Perfekt!

På söndag går vi sen gemensamt på kvällen till säsongens sista match. Förhoppningsvis vinner de.

För övrigt var jag och Benni och kollade på träningen, men mest för att han skulle få ett foto med Memo till sin Wall of Shame. Istället för Wall of Fame har Benni en vägg med foton på honom med spelare som kom med höga förväntningar till Werder, kostade ibland otroliga summor men som det sen aldrig blev nått av. Och nu tyckte han att Memo passade in där. Han är en av de kandidater som kan försvinna i nästa transferfönster som öppnar i vinterpausen.

Kortet blev dessutom helt oarrangerat rätt coolt. Halva är vit och halva är svart. De står framför en lyktstolpe som man knappt ser och de står precis så att i mitten mellan dom går gränsen. Bakom Memo är det  en liten lutning uppåt där snön ligger på marken vilket gör det också ser ut som träden har mycket snö på sig. Bakom Benni har träden ingen snö alls på grenarna och marken är platt så snön på marken ser man inte mer än lite i högra hörnet. Dessutom har Memo en vit träningsväst på sig och Benni en svart jacka. Kortet är alltså inte ett dugg bearbetat och jag såg inte i kameran att bakgrunden blev så lyckad!

torsdag 13 december 2012

Brillor och en massa julklappar

Idag när jag lämnat plasma gick jag förbi en (av de tre som finns i stan) Euroshop och köpte mig ett par brillor +1. De funkar prima till datorn. Men nu börjar det fasen bli drygt. Mina normala, fast som tur är använder jag i 99,9% av tiden linser, sen +1 till datortittande och +2 för att läsa. Många brillor blir det.......

Nu är jag klar med julklappsinköpen också. Vi får nämligen 5 Euro per boende (alla köper till 3 stycken var) som vi ska hitta en liten julklapp för. En del är superlätta och två av mina var direkt avklarade. Men min tredje boende av lite svårare men jag hittade lite kul saker på Euroshopen till henne. Nu ska jag bara slå in alla paket. En får hårband, hårspännen och diadem. En annan får tre olika avslappningsteér och till min svåra fick det bli div prydnadssaker då hon gärna sitter inne på sitt rum. En rolig bläckfisk, en "gubbe" som det växer gräs på som hår och en sån där huvudmassagegrej samt en minivärmekudde.

Sen hade jag ett specialuppdrag att köpa nått till vår nya katt. Vi har blivit med huskatt på vårt boende. En fin kattfröken dök upp en dag och vi trodde hon tillhörde grannarna (som har sju katter eller nått sånt) men det gjorde hon inte och hon ville så gärna in så chefen sa, vi adopterar henne. Hon får lite kattgodis och en fleecefilt. Me love 1 Euroshopen! :) Namn har hon inget än, vi ska ha en namntävling. Hon har bara bott inne hos oss i två dagar än. Än så länge ligger hon mest inne på lagret i källaren på de madrasser vi inte använder och myser. Är inte rädd utan helt tam men har inte vågat sig upp på avdelningarna än.

onsdag 12 december 2012

Slut på vintern?

Det ska visst bli 11 grader varmt i helgen....

Men än har vi snö och runt nollan. Har hämtat mitt paket idag, imorgon åker jag och lämnar tillbaka kudden. Sen ska jag nog klämma in att lämna plasma imorgon också.

U23 har nu avslutat säsongen, lördagens match borta i Flensburg är inställd. Deras plan är inte spelbar. Werder avslutar säsongen hemma på söndag med en match mot Nürnberg. Sen är det ett par dagar nedträning innan vinterpausen kommer. Så på fredag passar vi på att kolla in träningen.

Jag jobbar ju hela veckan så så himla mycket annat blir det inte. Men har jag bara gjort denna veckan ser resten av december rätt okay ut.

tisdag 11 december 2012

Drygt....

Man upplever inte Bremen som en stor stad, fast det bor 600 000 människor här. För själva centrum och den delen jag rör mig mest i är rätt begränsad. Men som nu, jag måste hämta upp ett paket på UPS paketcentrum (för de delar alltid ut på tider jag är på jobbet och försöker bara 3 ggr sen skickar de tillbaka paketet....), det ligger i ena ändan och sen lämna tillbaka två saker som jag köpte igår på Waterfront (märkte först igår när jag provade att idén är bra, utförandet sämre). Det är i helt andra ändan så klart. Totalt är det 3,5 mil och kommer ta mig - om det inte är köer - 45 min bara att köra.

Få se om jag bara hämtar paketet idag och lämnar tillbaka mina musikkuddar på torsdag. Då jobbar jag bara till 11.00 nämligen. Musikkudden är en bra idée, en kudde med inbyggd högtalare som man kan ansluta sin mp3 spelare till tex. Synd bara att det var så kass högtalare så man knappt hör nått.....suck. Bara att lämna tillbaka alltså. Jag lyssnar ofta på musik innan jag somnar och det vore skönt att slippa ha öronplopparna i öronen och istället höra musik från kudden. Men som sagt, idéen var bättre än utförandet. I alla fall på denna modellen som jag köpte.

Å så har vi snö igen

Igår regnade den bort, det var 5 grader på dagen. Inatt hade det snöat, var ett par centimeter i morse igen och nyss när jag cyklade hem från sjukgymnasten snöade det lite.

Idag gjorde hon djupmassage på min arm. Fasen vad ont!! Och hon ojade och pustade flera gånger, hua vad det sitter fast, ojojoj vad hårt det är. Fick lite "skäll" för att jag väntat för länge innan jag gick iväg...jajajaaaajaaaaa ska gå tidigare nästa gång. Lovar! :)

Följde ju H96 U23:s match på liveticker igår och blev i alla fall lite tröstad av att jag inte var där. Kevin flög från planen med rött kort i 60:e minuten. Finns mycket som är bra med honom men just det där med korten är hrm lite mindre bra. En säsong och redan 5 gula och 1 rött. Förra året var ungefär lika "illa".....förlorade gjorde de också med 2-3. 


måndag 10 december 2012

Banka funkar bra!

Jag tröttnade på att ha kallt inne igår kväll och tog loss elementgrejen och bankade lite på den och vips så funkade den! Efter 1 år...hahaha. Blir i alla fall billigt och bra.

En annan sak som också rätt var det är funkar nu är datorn i bilen. Den har ju i evigheter, långt innan jag tog hit den till Tyskland, pipit när man bromsat och meddelat alla möjliga påhittade fel. Mest på lampor som trots allt funkat. På besiktningen här sa de ju att det inte gjorde nått att den felanmälde eftersom det ju inte var några fel men om jag ville kunde jag ju laga det men det var nog dyrt, det är allt som har med bildatorn att göra. Det är bara det att efter att jag kortslutit mitt baklyse och verkstaden lagat det och bytt säkringen så har den inte pipit falskt en enda gång! Det var fasen den billigaste bildatorlagning jag varit med om. För lyskontakten som det brann i (eller kortslöts så att säga) och jobbet att byta den kostade ju mig bara 25 Euro. Så nu vet jag nästa gång bildatorn ballar ur. Då ska jag kortsluta nått! :)

Ikväll hade jag hur gärna som helst varit i Hannover igen för deras U23 spelar i AWD-Arena mot Kiel (toppmöte då det är ettan mot tvåan i Regionalliga Nord som möts) men men det blir helt enkelt för dyrt. Suck. Hade sååååå gärna velat se Kevin spela. Men men jag får ta igen det i vår. Då är det varmare också.

söndag 9 december 2012

Kallt

Inne också! Min skruvgrej på elementet är kaputt. Har den varit sen förra vintern...men jag glömmer hela tiden köpa en ny. För när det är plusgrader ute behöver jag inte ha elementet på, då har jag runt 19-20 grader inne ändå. Men när det blir minus ute, kryper innetemperaturen ner till 16-17 grader. Det är kallt! Iof perfekt att sova i men inte att sitta i soffan och titta på vintersport i.

Jag kan nu med den trasiga grejen, välja på av = kallt, eller på = 30 grader inne. Och då är det trots allt behagligare med 16 grader och så får man klä på sig. Men ska försöka komma ihåg att köpa mig en ny imorgon. Måste bara skruva av den som sitter där. Jag köpte faktiskt en ny förra året. Men det var fel modell.
Ignis Fatuu

Vi har nu rätt mycket snö! Det snöade som fasen igår när vi åkte hem från Wilhelmshaven. Och än ligger den kvar. Så ett par centimeter är det nog. Koncerten var superbra. Det är inget jättekänt band så det var inte så mycket folk där, ett par hundra kanske. Och det gjorde ju att man länge efter koncerten kunde prata med bandet. Tim som är superfan av dom samlade autografer in masse. :). På CD:s, på t-shirt, på en poster, på sin biljett och på en spellista han fick av en i bandet. Vi andra nöjde oss med att ha roligt åt Tim. 

Werders match såg vi ju inte men det var nog ingen förlust att missa den, de förlorade med 4-1.

Nu ska jag klä på mig, bege mig till stan och julmarknaden och sen ska jag bädda ner mig i soffan och se matchen Hannover 96 - Bayer 04 och hoppas på att Basti får spela!

lördag 8 december 2012

Vinter

Ja nu tusan har vi vinter här. Kallt! Brrrr. Eller ja allt är väl relativt, vi har nollgradigt. Men det känns som -10. Fuktig kyla + blåst. Me hate! Men jag frös inte alls igår i mina skidkläder. Bara lite om fingrarna mot slutet.

Tyvärr förlorande Werder med 0-1. Hamburg gjorde ett sent mål i 87:e minuten. Bra däremot var ju att Flo var tillbaka i startelvan. Så ska det vara!

Ikväll åker vi till Wilhelmshaven och går på konsert och ser Ignis Fatuu. Det är samma musikstil som SaMo, dvs medeltidsrock. Ska bli kul :). Vi kommer hem någon gång runt 02.00 skulle jag gissa. Och nu behöver jag inte jobba imorgon längre! Det var ju en välkommen överraskning. Så istället för att stressa idag med att hinna städa, träna och gå på julmarknaden, kan jag idag städa i lugn och ro och så tar jag och tränar och går på julmarknaden imorgon.

Werders proffs spelar idag, borta mot Frankfurt. Matchen missar vi, då sitter vi i bilen på väg norrut, eller nordväst är väl mer riktigt. Håller tummarna för en vinst, vore behövligt!

fredag 7 december 2012

Det är kallt!

Det blåser idag vilket gör att den upplevda kylan är betydligt större än vad termometern visar, den visar -2 grad. Det är också sista hemmamatchen för U23 ikväll. Jag är inte avundsjuk på killarna som ska springa runt i shorts mellan klockan 19 och 21. Brrrr..jag kommer att bylta på mig mina skidkläder. Måste ner i källaren och hämta upp kängorna också!

Var ledig i helgen men nu ska jag hoppa in och jobba söndag kväll 15-20.30. Sen ev jobba sju förmiddagar veckan efter. Egentligen är jag inplanerad 3 dagar, 1 dag admin tag och sen 3 dagar igen. Det tror jag armen skulle fixa. Men sju? Inte troligt. Blir det så kommer jag lätt att gå till läkaren och se till att hon sjukskriver mig till slutet på veckan. Då är min lojalitet slut. De ville ju sjukskriva mig redan vid första besöket så det lär ju inte bli något problem.

torsdag 6 december 2012

Nikolaus

Idag är det Nikolausdagen här. Det är ju en dag vi inte firar i Sverige, vi har ju Lucia istället som de inte firar här. På Nikolausdagen skänker man sig (om man nu firar den) varandra en lite present, ungefär som en liten för julafton. Är en rätt "viktig" högtid här. Ungefär som vår Lucia som sagt, men vi firar ju utan presenter då.

Jag var aldrig på Julmarknaden igår, hade nog med ärenden i affärer. Kanske åker jag in på stan ikväll, Julmarknaden gör sig ju bäst i mörker. Få se, måste hur som helst in imorgon och lämna plasma men sen är det fotboll och jag vet inte om jag har lust stressa in ett besök där emellan. Få se. Vore även skönt med en kväll i soffan idag, har ju haft nått att göra varje dag nästan.

Och jag började kolla på Hollywoodfruar igår på TV3Play och fastnade och kom lite för sent i säng. Så är lite pömsig också. Som sagt, får se vad jag får lust till.

onsdag 5 december 2012

Achja

Det hade jag ju helt glömt! Det är ju CL och EL denna veckan. Yay! Kvällarna är räddade. Vi missade ju CL-fotbollen igår eftersom vi var på livefotboll. Men Dortmund vann med 1-0 över Man City och Schalke spelade oavgjort och båda vann därmed sina CL-grupper. Idag spelar Bayern och de måste vinna över Baryssau för att vinna sin grupp. De har dock redan säkrat att de går vidare ur gruppspelet.

När det gäller Europa Leuage så är tre av fyra tyska lag vidare och det fjärde har fortfarande en chans, de spelar en avgörande match på torsdag. Klara är Hannover, Mönchengladbach och Leverkusen. Stuttgart måste helst vinna men kan tom vid en förlust ta sig vidare beroende på hur matcherna slutar för de andra lagen i gruppen.

Tysk fotboll är på frammarch!

Nya brillor

Japp, nu är det dags. Läsbrillor.....Men jag tror jag köpte lite fel. Båda är med +2 och det funkar när jag läser en bok men det blir för mycket när jag ska läsa på datorn märkte jag. Fast nu kostade de bara 1 Euro styck så nästa gång jag är in på stan köper jag ett par med mindre styrka.


Var hos sjukgymnasten och fick redan idag min arm tejpad.

Dubbelnamn

Kom ju på jag missat ett, som ju faktiskt var aktuellt igår eftersom vi var i Hannover. Deras målvakt Ron-Robert Zieler....

Hej hopp!

Det är visst snökaos i Sverige läser jag på Aftonbladet. Vi har *tittar ut* sol, lite frost och runt nollan. Min termometer visar iof 3 grader varmt men den sitter lite skyddat på balkongen så det brukar vara lite kallare.

Igår tillbringade vi hela dagen i Hannover. Först hälsade vi på Mareike på jobbet, hon jobbar (eller praktiserar) som grafisk designer hos Hannover 96. Vi fixade min present som jag fick av dom i deras fanshop och sen gick vi och åt en jättegod lunch i Rådhuset. Efter det jobbade Mareike vidare och jag och Benni gick runt på julmarknaden i stan tills Mareike jobbat klart.

Vi möttes upp på stan innan vi åkte vidare till Havelse för att se matchen TSV Havelse - Werder U23. Tyvärr förlorade Werder med 1-2. Men Havelse fick två straffar tilldömda, i alla fall den ena vet jag inte om den var okay, svårt att se då vi stod på ena kortsidan och det inträffade på den andra. Hur som helst så blev äntligen Flo Nagel inbytt, dock först i 82:a minuten....men men det är ju hur som helst framsteg! Får se om det håller i sig, nästa match är redan på fredag hemma mot Hamburgs U23.

Vi var hemma först vid midnatt så imorse tog jag lite sovmorgon.

Idag har jag inte så mycket bokat, ska till sjukgymnasten och förbi Werders fanshop och så tror jag, jag tar en vända på vår julmarknad också om jag inte fryser för mycket innan. Träningen låter jag vara idag, är nog bäst så och så försöker vi imorgon igen om jag känner mig okej.

I serien min jakt på underbara tyska dubbelnamn

har vi idag kommit till: Markus-Thor Straten-Wolf. Han är målvakt i TSV Havelse.

Mer om trippen till Hannover och matchen skriver jag sen. Nu SOVA!

tisdag 4 december 2012

Feberfri!

Har precis kollat: 36,5. Och illamåendet var redan sent igår borta. Skönt. Vaknade halv fem imorse och var sjöblöt, var väl då febern gick ur kroppen. T-shirten hade jag kunnat vrida ur. Täcket var tom fuktigt och lakanet blött. Gick då upp och duschade, sket i att klockan var bara halv fem, vad skulle jag göra liksom? Somnade sen om och vaknade nyss och känner mig helt normal.

Så vi åker, som sagt vi kommer inte göra något ansträngade idag.

måndag 3 december 2012

Uppdatering 2

Febern har på två timmar gått från 38,1 till 37,2 utan tabletter eller nått. Bara vila och sova. Ser bra ut. Om jag däremot kommer att jobba torsdag-fredag bestämmer jag på onsdag eftermiddag. Fast nu vore det absolut sämsta tid. 1 är redan sjuk och 1 sa upp sig idag (hade provtjänst så hon är redan borta).
Min present från Benni och Mareike!
Däremot kommer jag göra allt för att fixa Hannover imorgon. Men det är inte ansträngade. Vi ska träffa Mareike på jobbet, för jag ska få min födelsedagspresent. Och sen på kvällen ska vi se Werders U23 spela. Kan inte jämföras med att jobba 8 timmar.

Jag har precis pallrat mig iväg och köpt glass så nu ska jag njuta av den.

Förresten, två saker som jag glömt:

1. Werder spelade i orange igår. Fattar ni? Orange! Och vi vann!
2. Äntligen har man meddelat vad det är med knäet som Flo Trinks har. Außenmeniskusriss borde bli ungefär spricka i yttermenisken eller så. Blev opererad förra måndagen och är redan i rehaträning. Räknar med 4 veckor reha, är då alltså tillbaka lagom till det sätter igång efter vinteruppehållet.

Uppdatering

Sovit 3 timmar. Är inte längre så himla illamående och jag var på toa utan att världen snurrade. Har dock lite feber, 37,9 grader. Men det går helt klart åt rätt håll.

Har ätit upp resten av joghurten och är nu himla sugen på glass. Har tyvärr ingen hemma och jag vet i fasen om jag orkar/har lust att gå till affären. Vilket inte är långt alls. Från det jag går hemifrån tills jag är tillbaka om det inte är en lång kö, tar det ca 5 min. Har väl 1 min gåtid till affären...

Sjuk

Hur jäkla typiskt är inte det då? Vi ska ju liksom till Hannover imorgon. Nu hoppas jag det är en vanlig liten 24 timmars lättare magsjuka. Då ska jag nog fixa en liten tripp imorgon. Dessutom går det fasen troll i det här med träning också. Så fort jag kommer igång med ett par pass och börjar känna, yes. Ja då blir jag sjuk. Fast det var ju nytt att jag inte är förkyld denna gången....

Vaknade och mådde illa men det händer ju ibland. Var dessutom ganska lindrigt. Men frukost var inte att tänka på. Men då ska man veta att klockan 5 är jag inte direkt hungrig när jag är helt frisk heller. Brukar bli en liten joghurt max och sen en andra frukost på jobbet vid halv elva-elva. Dessutom har vi på jobbet droppar mot illamående så jag tog de och då brukar det gå över. Men inte idag. Blev istället långsamt mer och mer illamående och till och ifrån också med svindelkänslor när jag reste mig för fort eller ansträngde mig ordentligt. Lyckades peta i mig en halv fralla i alla fall vid 10-tiden.

Höll ut, för jag kunde inte gå hem då en av husläkarna (naturligtvis den med mest boende som patienter också) skulle komma på husbesök. Men så fort Nuri kom (jobbar eftermiddag) så drog jag hem. Har fortfarande känslan av att behöva kräkas men det händer inget. Har ätit en halv joghurt och nu lägger jag och mig och sover ett par timmar. Har druckit cola hela dagen också. Kommer en rapport när jag vaknat om hur jag mår då.


söndag 2 december 2012

Ohlalala

De kan ibland. Idag vann Werder, nej förlåt Österrike ;) över Hoffenheim med 4-1. Mål av Basti Prödl och 3 x Marko Arnautovic. Båda österrikare. Dessutom var vår andre målvakt Richard Strebinger (normalt U23 målvakt men ordinarie tvåan är skadad) där och den fjärde österrikaren, Zlatko Junuzovic,  han vilade upp sig (avstängd efter 5 gula kort) hemma. Men de två som faktiskt spelade gjorde det ju bra.

Fast det måste nämnas att Hoffenheim var riktigt dåliga också. Men Werder gjorde det bra när man också tänker på att båda våra mittfältare som normalt springer tills de inte kan mer Juno
och Aaron Hunt inte spelade. Juno som sagt avstängd och Aaron skadad. Men ersättarna gjorde ett bra jobb tydligen!

Platz11 första advent 2012
Har hittat ett kort från Platz11 tidigare idag. Man förstår varför det inte kunde spelas U19 och U17 fotboll där....

1:a Advent och snö!

Jodå den kom. Fast när jag åkte till jobbet klockan 6 regnade det. Men redan klockan 7 började det snöa och sen föll stooooora snöflingor hela förmiddagen. Så pass att det tom var ett par centimeter snö. Tyvärr är det inte kallt, det är runt 1-2 grader varmt så nu är det mest slask.

Naturligtvis blev både U19 och U17:s matcher inställda men Bundesliga kör ju! De spelar ju på gräs som har värmeslingor under sig. Så idag blir det bara fotboll på TV:n.

lördag 1 december 2012

Proppmätt och trött

Benni ville också se matchen och han hade med sig saker för att göra hemmagjord pizza. Gud så gott. Vi hade på majs, kyckling, banan, mozzarella och ost.

Matchen slutade 1-1 och nu är jag trött och proppmätt och ska krypa ner i sängen. De pratar om snö här imorgon. Får väl se hur det ser ut. Vi har planerat att se U17 klockan 14.00 men snöar det då ställer vi in det och ser bara Werder på TV:n istället. Och snöar det kommer jag inte att ta cykeln i morgon, så kul ska vi inte ha det.

Första vintern här cyklade jag i snö varenda dag i hela december. Förra året hade vi snö 1 eller 2 dagar och då bara någon cm men då var det ishalka istället. Då föredrar jag trots allt första årets snö som faktiskt var upp mot hela taaaaadaaaaa: 1 dm vissa dagar. Men oftast bara någon centimeter.

Träning

Körde först 15 min crosstrainer, sen 20 min löpning på löpband (2,1 km) + ett par minuter upp- och nervarvning som jag inte noterade ca 5 skulle jag tro. Sen gym 30 min.

På det har jag cyklat 1,2 mil.

Tycker man kan säga jag jobbat på bra idag.

Blev ingen lugn dag på jobbet

Igår lyckades jag hålla min plan och kom i säng i vettig tid. Vilket gjorde att jag var riktigt pigg när klockan ringde 05.00. Eller pigg och pigg, men inte tröttare än vad jag var dagen innan när jag sov till 08.00. Allt är ju relativt! Dessutom klev jag ur sängen 15 min innan klockan ringde sista gången (har den alltid på tre ringtider, 5, 5.15 och 5.30. Så i ett anfall av hurtighet och pengasparande tog jag dessutom cykeln till jobbet. Vi har ju fortfarande runt 5 grader varmt.

Önskade mig en lugn dag på jobbet men det sket sig redan 7.05 när vi hittade en boende avliden. Totalt plötsligt. Annars har man ju lite på känn vem ska kan vara nästa kandidat, eller man har någon som verkligen ligger för döden. Men denna man var helt som vanligt igår och idag bara *poff* borta. Dum tidpunkt då dels har vi då som mest att göra och just idag var det dessutom julbasar på vårt boende från klockan 11.00. Men vi fixade det. På 25 minuter hade vi fixat rummet, tvättat kroppen och klätt på honom samt gjort stämningsfullt i rummet. Så snabbt har jag aldrig fixat klart någon. Men så var vi tre också. Vi hämtade ner Jana från övre våningen och sa vi behövde hjälp.

Armen känns sisådär, har haft ett värmeplåster + linda på när jag jobbade och tagit hjälp när jag hade boende som har svårt för att stå själva så det gick rätt okay. Men visst värker det lite i den, det gör det.

Nu ska jag bege mig till gymmet. Jag för visserligen inte än träna armen mer än med min övning, men ben, mage och rygg samt kondition låter sig ju tränas utan problem!

Ikväll blir det Bundesliga och matchen Bayern - Dortmund på TV:n. Werder spelar ju först imorgon.