tisdag 27 november 2007

Intervju med Tommi från Hufvudstadsbladet

Tränaren Tommi Nikunen hoppas på bra säsongstart

En viss osäkerhet präglar starten på en ny säsong för den inhemska backeliten. Framför allt hoppas tränaren Tommi Nikunen på en bättre start än i fjol för att råda bot på osäkerheten som ledde till en ond cirkel förra säsongen. I skenet av förra säsongen har landslaget i backhoppning en hel del att ta igen i år. Och trots den ringa framgången i backarna och trots att den kommande säsongen inte bjuder på några stora mästerskap i grenen är intresset för laget frapperande stort. Först och främst gäller det så klart Janne Ahonen, men i skenet av fjolårets placeringar fortsätter generationsväxlingen framåt med stormsteg. Namn som Janne Happonen och Harri Olli kommer med största sannolikhet att finnas högt på världscupens resultatlista också i år.

Och då det gäller målet för säsongen handlar det från förbundets och tränarnas sida mest om formuleringar som att "laget ska lära sig att vinna igen" och om vikten av att "hitta tillbaka till vinnarmentaliteten". - Också i fjol såg det bra ut vid den här tidpunkten, men sedan började säsongen trögt och kom aldrig riktigt igång för vår del, säger landslagstränaren Tommi Nikunen. För att inte göra om samma misstag som i fjol har man gått in för två förändringar i träningsupplägget. För det första har man tränat mera utomlands under sensommaren och för det andra kommer man att hålla till på nordligare breddgrader under längre perioder än i fjol.
- Förra året blev det smått kaotiskt med oplanerade resor för att hitta förhållanden som det gick att hoppa i, men då var det redan för sent, säger Nikunen.

Varierande uppladdning
Förutom de ramar som Nikunen har satt upp har de sju landslagsmedlemmarna lagt upp sommarträningen på lite olika sätt. Matti Hautamäki har deltagit i betydligt färre sommar-GP:n än i vanliga fall, medan till exempel Janne Happonen har försökt få till så många lyckade tävlingshopp som möjligt under sommarhalvåret. Janne Ahonen har å sin sida haft en tudelad sommar. – Under försommaren löpte hoppandet otroligt bra, nästan för bra men sen under slutet av sommaren blev allting väldigt svårt igen. Medeltalet är väl på så sätt ungefär det vanliga, säger Ahonen. Backhopparna dras med samma snöproblem som alpinisterna och längdskidåkarna men hoppas på att kunna inleda sin världscupssäsong på hemmaplan i Ruka under månadsskiftet november-december.

ANDREA BORENIUS
09-1253 328, andrea.borenius@hbl.fi

Inga kommentarer: