måndag 8 september 2014

Träning

Därför ser jag på Aachen (Kevin till höger)
Det är halvtid i matchen Alemannia Aachen - Sportfreunde Lotte 0-0, ifall nån undrar varför jag ser på den? Kevin spelar numera i Aachen.

I alla fall så nyttjar jag pausen till att berätta lite om min träning.

Jag tränar numera med en pulsklocka, inställd efter mina värden från testen jag gjort (av en av tränarna på gymmet så det är rätt gjort också! :) ). Dessutom är klockan så smart att före varje träning känner den av hur statusen är just den dagen och man får lov att genomföra ett ca 5 min program för att få dagens pulsvärden (gå, gå fort, jogga, spring). Och vad ska jag säga? Jag har tränat på tok för "hårt och snabbt" i alla år.

Som idag när jag ville springa 4 km. Orken har jag men så fort jag ville ha lite fortare stack pulsen upp i nivå 3 (ska ligga mesta tiden i nivå 2) och så fick jag lov att sakta farten så pulsen gick ner och tom med emellanåt sakta ner och gå för att hamna i rätt pulszon. För när jag tränar på pulsnivå 3 (som ju är olika varje dag men idag låg gränsen på 130 slag och högre i minuten) så bränner jag bara kolhydrater. Jag vill ju ligga så mycket som möjligt på nivå 2 (114-129 slag i minuten) så jag bränner fett. En hel vetenskap det där men fasen så nyttig att springa efter denna hjälp.

Allt lagras i klockan och så kan jag kolla efteråt. Idag tex har jag tränat 11.43 min i nivå 1, 52.31 min i nivå 2 och 18.56 min i nivå 3 (vilket är för mycket ska egentligen på en hel vecka ligga på ca 15 min men när jag tränar i Milon-cirkeln kan jag inte styra pulsen på samma sätt). Körde två varv i den efter löpbandet.

Sen är klockan vänlig nog att tala om ifall jag nått veckans träningsmål eller inte. Förr förra veckan klarade jag det med glans men pga att jag inte sprang igår så blev förra veckan bara en bra vecka (fattades lite träningstid). Men nu är klockan inställd på rätt lika veckor för den var inte så smart att man kunde tala om för den att jag tränar 3 dagar när jag har långvecka och 4 dagar när jag har kortvecka. Så det blir så varannan vecka kommer jag strax under målet och varannan vecka strax över men totalt jämnar det ju ut sig.

Inga kommentarer: