söndag 15 maj 2011

Lösningen på problemet

Är såklart en ---tadaaaa---BIL. Kanske en del av er hade gissat. Problemet är bara vilken bil. Egen eller bilpool?

Bilpool är super så länge man kan i förväg boka när man ska iväg. Enkelt, allt ingår i kilometerpriset, bensin, försäkring, verkstadskostnader ja rubbet.

Egen bil är ju bra när man måste iväg på spontana resor. Tex när man vaknar vid 5 på morgonen och inser att det kommit 1 dm snö och cykelvägarna inte är plogade eller det är isbana på dom. Det kostar däremot mer pengar.

Jag har suttit och räknat på vad det skulle kosta om jag bokade en bil varje dag jag jobbar under två vintermånader. Summan jag kom upp i då är ca 800 Euro. Man kan också boka av sent men får då betala 35% av vad slutpriset skulle blivit så ett par eurosar skulle jag kunna spara på så sätt också.

Sen är då frågan vad en egen bil skulle kosta. Ja naturligtvis mer, försäkring går väl på ca 460 Euro (går inte få fram exakt online), skatten på ca 120 Euro. Tillkommer sen verkstadsbesök, bensin, nya däck osv. Men även en helt annan frihet förståss.

Så jag ska fundera vidare idag, prata med mina föräldrar imorgon (sticker ju strax iväg och blir borta resten av dagen) för isåfall om jag ska ha egen bil måste jag köpa dem en annan bil. En liten skruttibangbangbil som de kan ha på sina korta resor de gör. Och min bror har lovat att om de ska iväg på längre resor så får de låna hans bil så tar han skruttibangbangbilen.

Till Bilpoolen tillkommer också månadspriset, en årlig självriskreducering.

Nu har jag även suttit och testat lite andra resor, tex till bortamatcher och då vet i fasen om inte egen bil är billigare trots allt. Som den resan vi gjorde igår, skulle med Bilpoolsbil kosta 26 Euro. Med egen bil 5 Euro + merkostnader som förslitning och så då men är det så mycket som 20 Euro?? Äsch jag blir snurrig!

Enligt konsumentverkets kalkyl skulle min bil kosta mig (i Sverige då) ca 3 300 kr i månaden med allt, värdeminskning, försäkring, skatt, bensin (räknat på att jag kör 1500 mil/år). Det får man ju rätt mycket Bilpoolskilometer för. Nu är jag ännu mer snurrig

Nu måste jag iväg, får som sagt fundera vidare.

1 kommentar:

Vicky M sa...

du kan köpa min mercedes :P