torsdag 12 juni 2014

Sveeeerigeeeee!! :D

Fick en lysande idé igår kväll när jag inte kunde sova pga hostan. Har ju lite lekt med tanken att åka till Sverige under min nästa semestervecka och har kollat flyg men alla är skiiiitdyra. Men igår fick jag idén att kolla tåg. Och titta, det var ju betalbart! Och den sammanlagda tiden från dörr till dörr blir inte längre. Istället för att sitta vänta lite här och där som jag måste göra när jag flyger, tar flygbuss och tåg kommer jag istället nästan hela tiden att sitta på tåget. Så många byten är det inte heller. Bremen - Hamburg, Hamburg - Köpenhamn, Köpenhamn - Stockholm och Stockholm - Falun. Är ju överkomligt. Närmaste sträckan vore egentligen att åka sista delen Köpenhamn - Mjölby och sen Mjölby - Falun. Men där passar det dåligt med tåg sista sträckan. Så då får det bli omvägen över Stockholm. Lite billigare blev det också, då får man stå ut med 2 timmars längre resväg.

Ska passa på att fixa nytt id-kort också. Mitt går ut i maj 2015. Göra ett nytt i Tyskland (på ambassaden i Berlin, inte direkt i närheten så det tillkommer rätt rejäla resekostnader också) kostar 160 Euro. I Sverige kostar det 400 kr alltså mindre än 40 Euro. Viss skillnad. Och enligt info på polisen.se

Passet kan även avhämtas på svensk utlandsmyndighet om man inte hinner vänta på passet i Sverige. Om passet skall avhämtas på ambassaden i Berlin tillkommer en utlämningsavgift på 17 euro som betalas direkt vid avhämtandet. Om passet skall avhämtas på ett honorärkonsulat i Tyskland tillkommer utlämningsavgift vid avhämtandet på 17 euro samt portoavgift 3 euro.

kan jag sen hämta ut passet på Honorärkonsulatet i Bremen. Får visserligen betala 20 Euro extra för det men det är fortfarande mer än 100 Euro billigare. Så en dag måste jag till Borlänge. Och en dag kommer tillbringas hos syrran i Västerås.

Inga kommentarer: