tisdag 25 december 2012

I löööööve my läsplatta!

Har precis handlat tre e-böcker hos Adlibris (mkt billigt 130 kr för tre stycken deckare). Smidigt. Bara beställa, betala med VISA-kortet och hämta hem och ladda över och vips har jag tre olästa svenska böcker som väntar. Jag läser mycket tyska böcker också och ibland en engelsk men jag vill ofta läsa svenska böcker också. Annars tappar jag språket helt!

Förut när jag ville ha en eller flera svenska böcker fick jag beställa hos Adlibris, be dom skicka allt till mina föräldrar (då Adlibris inte skickar till Tyskland) och sen tog det ett par dagar sen fick mina föräldrar skicka böckerna hit (men lite dyrt utlandsporto tillagt) och dessutom ytterligare ett par dagar via posten. Nu tog det från köp till "bok" i handen ungefär 1 minut.

Mitt bästa köp på evigheter!  Sjukt bra julkapp! :)

Böckerna verkar dessutom superbra!

En trilogit och bok nummer 1 presenteras så här:

"Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga! Jag vet det", säger Anton Modin, dykare och före detta flygofficer, till chefen för Sektionen för särskild inhämtning och slänger sin skriftliga uppsägning på bordet. Han har just mist sin hustru och sina två barn vid Estonias förlisning och han ger militära SSI skulden för katastrofen.

Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.

Anton Modin lierar sig med säkerhetspolisens hemligaste enhet och ett gerillakrig bryter ut mellan Säpo och militärens SSI mitt i den idylliska norra Stockholms skärgård under jakten på den sovjetiska miniubåten. Anton Modin söker sanning och upprättelse men också hämnd för den familj han så tragiskt förlorade.

Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten. Den bygger på egna erfarenheter och åratal av arkivforskning och samtal med personer som varit verksamma inom underrättelseväsendet eller på annat sätt haft inblick i de händelser som boken anspelar på.


Bok nummer 2:
I uppföljaren till den uppmärksammade debuten Spionen på FRA borrar sig Anders Jallai ännu djupare ner i Sveriges mörka efterkrigshistoria. Han gör det i en rafflande thriller som tar sin början när förre spionen och stridsflygaren Anton Modin får tillåtelse att under en natt läsa dokument i Säkerhetspolisens hemliga arkiv. Modin upptäcker en mapp över mordet på statsminister Paul Olofson och inser snabbt att mycket inte framkommit i mordutredningen. Samtidigt som han börjar läsa den hemliga akten dör Säpochefen Klas Berg i en hjärtattack, och strax därpå blir Modin avbruten i sin läsning och tvingas ut ur arkivet.

Han förstår att han fått se något som inte var ämnat för hans ögon och när Modin samma natt blir utsatt för ett mordförsök står det klart att han är något mycket stort på spåren. Trådar löper till dolda vapenaffärer på 80-talet, mordet på en tv-journalist, den hemliga organisationen Arla Gryning och det kalla krigets alla ljusskygga element och oheliga allianser.

I sin jakt på sanningen får Modin hjälp av bland andra Julia Steerback, som har ett förflutet inom både Försvarets radioanstalt, FRA, och dess amerikanska motsvarighet NSA. Tillsammans utmanar de starka krafter, däribland Modins förre chef Chris Loklinth, som leder den militära underrättelseorganisationen SSI.

Landsförrädaren är inte bara den spännande fortsättningen på Spionen på FRA, utan också en thriller som säger något om Sveriges dolda förflutna och den makt som än idag utövas bortom demokratisk kontroll. Utifrån sin djupa förtrogenhet med svenskt underrättelseväsen har Jallai skrivit en spänningsroman som känns skrämmande förankrad i svensk nutidshistoria.


Och bok nummer 3:

Det var en livbåt från Estonia. Han kände igen livbåtens orange kapell.
Vi är framme, tänkte Modin och såg hur Bergman och Jöran Järv började vända sig om för att komma från sittande ställning till liggande på mage.
Tre ljuskäglor åkte fram och tillbaka över Estonias sida. Ubåten saktade in. Modin såg på sin dator. De var på 55 meter och hade vraket alldeles framför sig. Ubåten hade kommit ned perfekt och nu stod hon stilla.
Han kunde se rader av fönster på sidan av vraket. Alla verkade hela. Det var svart bakom fönstren. Han såg inga döda.


Drygt femton år efter Estonias förlisning bestämmer sig den före detta underrättelseofficeren Anton Modin för att ta reda på sanningen om varför fartyget sjönk. Han ska dyka på vraket och hämta hem sin familj som legat begravda i djupet i alla dessa år. Dykförbud eller inte när rättvisa ska skipas gentemot den svenska staten får inget stå i vägen.


Här är lite info om författaren:
ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen.

Inga kommentarer: