onsdag 22 april 2009

Plöjt böcker

Man hinner läsa några när man mest ligger i sängen eller soffan. Var iväg på min kostkurs idag och fyllde på med nya böcker från biblioteket annars har jag bara försökt kurera mig på min lediga dag.

I skuggan av San Siro, Martin Bengtsson

Martin Bengtssons pojkdröm gick i uppfyllelse då han endast 17 år gammal fick ett proffskontrakt med den italienska fotbollsklubben Inter. Nio månader senare vaknar han upp på ett sjukhus i Milano efter att ha försökt ta sitt liv. Vad hände egentligen och hur kunde allting bli så fel?

Martin hade som så många andra ungdomar en dröm om att bli fotbollsproffs. När han var tio år gammal bestämde han sig. Han tränade tre timmar dagligen, försakade skola och vänner och till slut gick hans dröm i uppfyllelse. På två år tog han sig från en liten kvartersklubb IK Sturehov, via Örebro SK till spel i allsvenskan och slutligen ett proffskontrakt med Inter i Italien. Men bakom framgången finns en väg kantad av identitetskris, sexmissbruk, tränarbråk, möte med den stora kärleken, droger, ensamhet och tristess.

Efter nio månader som proffsspelare i Italien får framgångshistorien ett dramatiskt slut då Martin försöker ta sitt liv genom att skära upp sina handleder i duschen. Han hamnar på Milanos psykiatriska sjukhusavdelning och skickas hem till Sverige. Om den här resan vill Martin berätta och för första gången får vi nu ta del av en helt vanlig svensk killes berättelse om livet i en av världens största fotbollsklubbar. Martin är kritisk till både den svenska och utländska fotbollsrörelsen, och menar att de unga talangerna drillas till fotbollsrobotar utan egna åsikter och känslor. Det är de feta kontrakten och klubbarnas prestige som styr medan ett genuint engagemang för ungdomarna och deras möjligheter att utvecklas till hela individer saknas.

David Lega - När armarna inte räcker till, Petter Karlsson

'Jag har slagit fjorton världsrekord i simning, men behöver ändå hjälp att ta på mig badbyxorna. Jag är David Lega. Jag är 29 år. Det här är min berättelse.' Kan man leva ett normalt liv som gravt handikappad? David, en av sveriges genom tiderna främsta handikappsimmare, har artogryphos, han sitter i rullstol och kan inte använda armarna. Men David ser inte sig själv som svag eller som ett offer, är tvärtom stark och målmedveten utifrån sina egna förutsättningar. Detta är en bok om livsglädje och om vad som kan uträttas med vilja, ambition och rätt attityd.

"Alla borde läsa den!" Sven-Göran "Svennis" Eriksson, förbundskapten"En kanonbra bok. Rekommenderas!" Mikael Ljungberg, OS-guld Sydney 2000"En bok full av glädje, energi och levnadsvilja." Ulrika Knape, OS-guld München 1972

Diplomatdottern, Tina Frennstedt

Den svenska diplomatdottern Karolina Johnsson hotades 1994 med avrättning då hon burit med sig en resväska med 6,8 kilo heroin genom tullen i Bangkok. Efter fyra år flyttas hon till kvinnofängelset Hinseberg i Sverige. Sommaren 2006 blir hon fri. Tina Frennstedt, journalist på Svenska Dagbladet, har följt hennes öde genom åren och berättar nu hennes historia.

I augusti 1994 blev Karolina Johnsson stoppad i tullen i Bangkok och det visade sig att hon i sin resväska hade nästan sju kilo heroin. Hon påstår själv att hon är oskyldig och att hon burit väskan åt en manlig vän. Första natten i fängelset tillbringade hon i en cell med 150 andra kvinnor. Hon riskerade dödsstraff om hon inte erkände, men domen omvandlades till 50 års fängelse. Straffet sattes sedan till 43 år och nio månader. Därmed är hon den svensk som fått det hittills strängaste straffet i Thailand för narkotikabrott. Strax före jul 1998 fördes Karolina Johnsson över till Sverige, då det finns ett avtal mellan Sverige och Thailand om fångöverföring. Då hade hon suttit fyra år i det ökända fängelset Lard Yao i Bangkok. Nästa sommar i augusti släpps Karolina fri från fängelset, efter sammanlagt tolv år i fängelse. (Maxstraffet för grovt narkotikabrott i Sverige kan skifta men är ofta 10-12 år)

Karolina Johnsson är född i Halmstad 1965 i en diplomatfamilj. Hon är uppvuxen i bla Nairobi och Prag. Som 12-åring drabbades hon av en livshotande hjärntumör och opererades. Efter gymnasiet valde hon att resa istället för att studera. Hon reste runt i USA och Asien men bosatte sig sedan i Thailand där hon arbetade för företag som sålde ädelstenar.

Journalisten Tina Frennstedt, som följt Karolinas öde, ville berätta historien om den svenska diplomatdottern vars liv så totalt förändrades den där dagen i augusti 1994. Vad hände egentligen? Blev hon lurad av sin manlige bekant som hon själv påstår? Vem är Karolina Johnsson och hur har fängelsetiden påverkat henne?

2 kommentarer:

Malin sa...

Å jag har alltid sagt till mig själv att jag ska läsa I skuggan av San Siro men aldrig tagit tag i det.Var den läsvärd?

Tasja sa...

Ja det var den. Även om jag tycker att han inte riktigt kan skylla sin kollaps på fotbollen. Samma sak hade nog hänt vilken idrott han än valt. Han var lite manisk. Men jag ska inte säga mer, läs den, för bra var den hur som helst.