lördag 6 september 2008

10 saker du inte visste om choklad

  1. Godis är inte bra för tänderna, men att äta choklad är inte lika illa som andra sötsaker. Fettet i kakaosmöret gör så att sockret inte fastnar i tänderna och tanninerna i kakaopulvret motverkar ett enzym som bildar karies.
  2. Katherine Hepburn var tokig i choklad. Hur hon behöll sin slanka figur förklarade hon så här: Ett halvt kilo choklad om dagen, en hälsosam regelbunden diet och mycket motion.

  3. Vit choklad innehåller inte någon kakaomassa eller kakaopulver utan är istället gjord av kakaosmör, socker och mjölkpulver. Vit choklad ska helst inte smältas då den är värmekänslig.

  4. Den välsmakande chokladtryffeln bör inte förväxlas med tryffelsvamp som man använder vid matlagning. Chokladtryffeln får sin smak genom att man blandar choklad och grädde och smaksätter med exempelvis rom eller kaffe. Som avslutning rullas chokladtryffeln i kakaopulver eller doppas i choklad. En pralin har alltid en fyllning av exempelvis nougat, frukt, nötter eller likör och är doppad i choklad.

  5. Choklad ska man hålla borta från husdjur, till exempel hundar och katter. De har inte förmågan att bryta ner teobromin som finns i kakao och djuren kan bli förgiftade och i värsta fall kan det få dödlig utgång.

  6. Carl von Linné gav kakaoträdet dess latinska namn - Theobróma cacáo. Theobróma är egentligen grekiska och betyder gudaspis. Kakaoträdet kan bli mellan 4 och 20 meter högt och har sitt ursprung i Amazonas. Själva kakaofrukterna växer direkt på stammen eller på gamla grenar och man skördar oftast två gånger per år. Varje kakaofrukt innehåller 25-30 mandelstora kakaobönor.

  7. När chokladen gjorde succé i Europa någon gång under 1500-talet, dök små chokladstugor upp där man kunde ta en kopp chokladdryck. Drycken ansågs ha såväl hälsofrämjande som afrodisiakiska effekter. Det gick till och med så långt att man trodde den gav så kraftiga passioner att man ville förbjuda munkar att avnjuta chokladdryck.

  8. Minst 35 procent kakaomassa, socker och kakaosmör måste mörk choklad innehålla för att få kallas just mörk. Den ljusare chokladen, mjölkchoklad, måste innehålla minst 30 procent. Blockchoklad får inte längre heta så då den innehåller alldeles för lite kakao - nu säger man bara block.

  9. För att bibehålla sin goda smak och färg ska choklad helst förvaras i en temperatur på 16 grader. Alltså hellre i rumstemperatur än i kylskåpet. Den gråaktiga yta som man ibland kan se på choklad är inte något annat än kakaofettet som smält, trängt upp till ytan och åter stelnat. Ser ytan lite grynig ut är det istället socker som trängt upp till ytan och kristalliserats.

  10. Känsliga personer kan få huvudvärk en stund efter att de ätit choklad. Det beror på fenyletylaminet som vidgar blodkärlen i hjärnen, vilket oftast ger en avslappnad och skön känsla. Fenyletylamin finns även i vitt vin och ädelostar.

Inga kommentarer: