fredag 27 mars 2009

Nu är det sluthoppat

Det var ju på gång redan innan vintersäsongen men båda blev övertalade. Men nu har i alla fall Andreas helt bestämt sig och även Johan lutar åt att avsluta sin karriär.

Och äntligen tar de bladet från munnen och säger sanningen om Wolfgang Hartmann. En sanning som man länge anat. Jag har varit helt säker på att det inte funkat med honom och nu vågar de berätta. Synd bara att det ska behöva gå så långt............ och ett redan svagt svenskt landslag blir ännu svagare.

Falu Kuriren:

Backkrisen är akut

Landslagshoppare slutar – mycket frän kritik mot förbundskaptenen

Andreas Arén har bestämt sig: Helgens SM i Örnsköldsvik och Sollefteå blir slutet på hans karriär.Johan Erikson tvekar, vill ha betänketid, men sätter ett stort frågetecken för framtiden.Faluns båda världscuphoppare kan ha gjort sina sista stortävlingar.Samtidigt riktar deras klubb, Holmens IF, mycket frän kritik mot landslagstränaren Wolfgang Hartmann för bristfälligt arbete.

I ett brev till Skidförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté konstaterar kritiserar klubben att resultaten stått stilla men varför har inte utvärderats:

"Har aktivas syn på verksamheten avlyssnats? Har de ekonomiska resurserna disponerats rätt och effektivt?"

Andreas Arén gör ingen hemlighet av att samarbetssvårigheterna med landslagstränaren är en av anledningarna till att han på söndag kväll lägger undan hoppskidorna för alltid

- Vi har ju stått och stampat på samma fläck ganska länge nu. Att det inte har fungerat med Wolfgang är en anledning till att jag slutar efter den här SM-helgen. Att satsa på OS som det har varit nu känns hopplöst, säger Andreas.

- Dessutom måste jag ju kunna leva och försörja mig.

Johan Erikson kommer inte att hoppa SM i helgen. Han ska göra högskoleprovet.

- Att söka någon högskoleutbildning i höst är ett av mina alternativ. Men just nu är jag bara så trött på allt vad backhoppning heter så jag vill vänta med att säga något, säger Johan som ser fram mot lite solsemester i Thailand i stället.

- Jag vill avvakta och de vad som händer innan jag säger definitivt ja eller nej till en fortsättning.

Enligt vad tidningen erfar lär dock Johan Erikson inte fortsätta, i alla fall inte på elitnivå, om Wolfgang Hartmann är kvar som förbundstränare.

Holmens ordförande Per Balkåsen, som undertecknat klubbens skrivelse, ser oerhört allvarligt på situationen.

- Att våra två bästa hoppare slutar betyder mycket för hela klubben. De ungdomar vi har behöver ju ha några förebilder att se upp till.

I skrivelsen till SOK och förbundet kritiseras Hartmanns ledarskap hårt och det är ingen hemlighet att man vill få honom utbytt:

"Efter att vi samtalat med de aktiva framkommer ett missnöje som kan kopplas till brister i ledarskap. Glädje, trygghet och lagkänsla saknas."

- Jag hoppas verkligen att förbundet och SOK, som är med och finansierar Hartmann, verkligen utvärderar vad han gjort och inte gjort på ett relevant sätt, säger Balkåsen.

Holmens IF ser också konsekvenserna av dagens situation i ett längre lokalt perspektiv:

"Om ingenting förändras nu finns stor sannolikhet att INGA egna backhoppare finns att tillgå vid ett eventuellt skid-VM 2015 i Falun."

1 kommentar:

Vicky M sa...

Andreas berättade i Planica jag underhöll mig (hör och häpna) med honom ett bra tag en kväll.

fast försökte övertala honom att han måste jue ge det en chans om det kommer en ny tränare.