fredag 7 augusti 2009

Varför jag aldrig (så gott som) ligger i kärringgrillen

Personer som solar solarium löper 75 procents högre risk att utveckla melanom - den farligaste formen av hudcancer. Solarier anses nu lika cancerframkallande som arsenik, rökning och asbest.

Nu är det inte längre någon tvekan om att solarier triggar hudcancer. Det menar Världshälsoorganisationen, WHO, som baserar sig på den senaste tidens forskning. Tidigare har uppfattningen varit att solarier ”troligen” är carcinogena för människor, skriver BBC.

Mest cancerframkallande
Solarier hamnar numera på WHO:s lista över de mest cancerframkallade ämnena och vanorna – jämte arsenik, asbest och rökning.

Även solande utomhus ökar risken för hudcancer – men är inte lika farligt. 20 minuter i solariet motsvarar UV-strålningen från en hel dag på stranden.

Ökde med 75 procent
Beslutet att uppgradera risken med solarier baserar sig på forskning som visar att risken för melanom – den dödligaste formen av hudcancer – ökade med 75 procent för människor som började sola solarium före 30 års ålder. Flera studier visar också att solarieanvändare löper ökad risk för melanom i ögat, skriver BBC.

*~*~*~*

Jag har dessutom en fd jobbarkompis som regelbundet la sig i solarier. Inte för att vara taskig men vid 50 års ålder ser hon nu ut som 85. Minst!!!

Jag har väl under de senaste 20 åren kanske solat 5-6 gånger (under 10 är det i alla fall). Nä ska jag fixa bränna så är det BUS eller spraytanning som gäller. Eller den vanliga solen.

3 kommentarer:

Vicky M sa...

solarium är dock skönt och jag tror nog att 10 minuter då opch då inte gör någon större skada :) överdrivet solande är jag dock också anti.

Tasja sa...

nä men 10 min regelbundet dvs 1 gång i veckan eller mer ökar garanterat risken. Hon jag berättade om solade 1 ggn/veckan.

Alla gör som dom vill, vissa röker ju trots riskerna. Men JAG tänker inte göra det. Jag orkar inte predika för folk, man får fan ta ansvar för sitt eget liv (Jag är fed up med alla idioter som ringer till jobbet för tillfället.) Vafan VI kan inte ta ansvar för alla. Det får man faktiskt göra SJÄLV!

Vicky M sa...

haha..låter som du haft ett tufft jobbpass "krama om"